Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

Συνταγματική



Ξεκίνησε η δεύτερη φάση του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Το ερωτηματολόγιο της δεύτερης και τελικής φάσης της διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Επιτροπή Διαλόγου.



Ο Ερντογάν αρνείται τις κατηγορίες ότι η συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα

Απέρριψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τις κατηγορίες ότι η νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση τον μετατρέπει σε δικτάτορα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Αυτό δεν είναι ένα σύστημα που ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν. Είμαι θνητός. Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή.



Τι προβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία

Διευρυμένες εξουσίες του προέδρου, κατάργηση του θώκου του πρωθυπουργού, περισσότεροι βουλευτές: Αυτά προβλέπει η συνταγματική μεταρρύθμιση που επιθυμεί να περάσει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.

Διευρυμένες εξουσίες προέδρου



Συνταγματική αναθεώρηση: Τι προτείνει ομάδα μελέτης υπό τον Κατρούγκαλο

Ευρύτατη συμμετοχή των πολιτών, που θα αποφασίζουν μέσω δημοψηφίσματος, για την ισχύ ή όχι των νόμων, αλλά και της οποιασδήποτε συνθήκης μεταβιβάζει κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους, πλήρη προστασία των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, προτείνει μεταξύ άλλων στο σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος η ομάδα εργασίας νομικών



Τι προβλέπει το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης στην Τουρκία

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε σήμερα τα ξημερώματα κατ΄ άρθρο το νομοσχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με αυτό τον τρόπο άνοιξε ο δρόμος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την άνοιξη για την υιοθέτηση του νέου συντάγματος.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνταγματικής μεταρρύθμισης:



Μητσοτάκης: Η ΝΔ δεν θα επιτρέψει εκτροπή από τις επιταγές του Συντάγματος

«Η πολιτική αλλαγή δεν είναι μακριά. Πλησιάζει η ώρα που η Νέα Δημοκρατία θα είναι κυβέρνηση», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την διάρκεια της ομιλίας απόψε σε συγκέντρωση στο «Παπαστράτειο» μέγαρο του Αγρινίου.