Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

στεφανιαια νοσος



Στεφανιαία νόσος: Τι είναι και ποιες περιπτώσεις ασθενών χαρακτηρίζονται σύμπλοκες;

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι οι αρτηρίες που αιματώνουν τον καρδιακό μυ και τον τροφοδοτούν με τα απαραίτητα συστατικά για τη λειτουργία του. Ο όρος «στεφανιαία νόσος» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη στένωση αυτών των αρτηριών.

Οι στενώσεις περιορίζουν την παροχή του αίματος, προκαλώντας διαταραχές στον ομαλή λειτουργία της καρδιάς.



Στεφανιαία νόσος: Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα αντιβιοτικά συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 υποστηρίζει νέα επιστημονική μελέτη
Τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Internal Medicine υποδεικνύουν ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε άτομα με διαβήτη τύπου 1.



Κοινές γονιδιακές μεταλλάξεις μοιράζονται διαβήτης και στεφανιαία νόσος

Μπορεί ο διαβήτης τύπου 2 να εξελίσσεται σε μια πραγματικά παγκόσμια επιδημία, επηρεάζοντας πάνω από 380 εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αναλογικά ελάχιστα στοιχεία είναι γνωστά ως προς την αιτιολογία της νόσου. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου και για τη στεφανιαία νόσο, αλλά τα βιολογικά μονοπάτια της σχέσης αυτής παραμένουν θολά. 



Στεφανιαία νόσος: Ο διατροφικός δεκάλογος για πρόληψη

Η στεφανιαία νόσος παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να τονίζουν την ανάγκη αλλαγής του τρόπου ζωής.