Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 -

«Πίρι Ρέις»



Η Αθήνα με αντι-NAVTEX, υπογραμμίζει ότι οι επίμαχες περιοχές ανήκουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Η Τουρκία προκαλεί ξανά, με το ωκεανογραφικό σκάφος «Πίρι Ρέις» να αποπλέει το βράδυ της Παρασκευής από το λιμάνι της Σμύρνης, πραγματοποιώντας τις επιστημονικές έρευνες που είχε ανακοινώσει μέσω NAVTEX.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο κινείται προς το παρόν σε τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να βρεθεί σε διεθνή. Η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά την πορεία του.



Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας: Σκοπός της άσκησης «επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας μέσω της εξέτασης των διαδικασιών εφαρμογής ειδικών σχεδίων»

Σε γενικό συναγερμό βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, μετά από  την διαταγή για αιφνιδιαστική άσκηση ετοιμότητας, που απλώνεται από τον Έβρο μέχρι τη Μεγίστη. 

Η κίνηση αυτή ήρθε λίγο μετά την τουρκική απόφαση για την ενεργοποίηση του ωκεανογραφικού σκάφους «Πίρι Ρέις» για έρευνες στο Αιγαίο.