Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 -

πειρασμοιΔιάβασε όταν…

Είσαι άρρωστος:
Ο Κύριος μπορεί να σε θεραπεύσει: «Αυτός σου συγχωράει τις αμαρτίες σου και θεραπεύει όλες τις αρρώστιες σου» (Ψαλμός 103:3)

Ο Κύριος γιατρεύει τους ταπεινούς: «…γιατρεύει αυτούς που έχουν συντριμμένη καρδιά και δένει τις πληγές τους» (Ψαλμός 147:3)Γιατί επιτρέπει ο Χριστός τους πειρασμούς μας

"Αυτό που έχει το προνόμιο και την ευλογία είναι ο Σταυρός του Χριστού και όσοι τον ασπάζονται", τόνισε σε πνευματική του ομιλία ο Γέροντας Εφραίμ ο Βατοπαιδινός, εξηγώντας ότι οι κατακόσμον αποτυχίες και οι πειρασμοί επιτρέπονται από τον Χριστό για την αφύπνιση και όχι για εκδικητικούς λόγους.
 
 


Με τους πειρασμούς καθαρίζει η ψυχή

Έτσι μου γράφεις ότι έχεις πολλούς πειρασμούς. Με τη βοήθειά τους όμως, παιδί μου, τελείται η κάθαρση της ψυχής.
 
Στις θλίψεις, στους πειρασμούς αποκτάται η ευλογία. Μέσα σε αυτους θα βρεις τον γλυκύτατο Χριστό.
 


Η αντιμετώπιση των πειρασμών

Όσο καιρό βρισκόμαστε σ’ αυτόν εδώ τον κόσμο, είναι ανάγκη να αγωνιζόμαστε. Και όταν μένουμε μέσα στο σπίτι, και όταν πηγαίνουμε στην αγορά, και όταν καθόμαστε στο τραπέζι για να φάμε, και όταν είμαστε άρρωστοι, και όταν είμαστε υγιείς. Ιδιαίτερα μάλιστα κατά τον καιρό της αρρώστιας, τότε προπάντων, είναι κατάλληλος ο καιρός γι’ αυτή τη μάχη. 
 


Οι πειρασμοί φέρνουν οδύνη αλλά μας οδηγούν στο Θεό

Για τους πειρασμούς που ταλαιπωρούν την ανθρώπινη ύπαρξη αλλά που είναι αναπόφευκτοι και αναγκαίοι στην ζωή μας, είχε μιλήσει πρόσφατα  σε συνέντευξή του ο Ηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ.Πως να προστατευθούμε από τους πειρασμούς.

Οι πειρασμοί είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή μας . Όμως οι πειρασμοί έχουν λόγο ύπαρξης. Δεν μπορούμε να τους αποποιηθούμε μόνο να ενισχυθούμε και να τους πολεμούμε.
Ο Άγιος Παϊσιος μίλησε αρκετά για τους πειρασμούς με παραδείγματα μέσα από την ζωή όπως διαβάζουμε και στο παρακάτω απόσπασμα.