Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Παναγία Βηματάρισσα



Αποστολή ope: Ευχαριστίες του Κοζάνης Παύλου στον Γέροντα Εφραίμ για τη μεταφορά του αντιγράφου του Τιμίου Σταυρού από την Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Τη Βασιλόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης ευλόγησε εχθές Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στον ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο επιχώριος Μητροπολίτης κ. Παύλος.



Αντίγραφα θαυματουργών εικόνων: Παναγία Βηματάρισσα

Η εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας βρίσκεται στη θέση του συνθρόνου του ιερού βήματος και σχετίζεται με την εξής παράδοση. Τον 10ο αιώνα, κατά τη διάρκεια επιδρομής των Αράβων στη Μονή, ο ιεροδιάκονος Σάββας, βηματάρης τότε, πρόλαβε και έκρυψε μέσα στο πηγάδι του ιερού βήματος την εικόνα και το σταυρό του Μ. Κωνσταντίνου, τοποθετώντας μπροστά τους και μία αναμμένη λαμπάδα.

 

Αντίγραφα θαυματουργών εικόνων: Παναγία Βηματάρισσα

Η εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας βρίσκεται στη θέση του συνθρόνου του ιερού βήματος στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και σχετίζεται με την εξής παράδοση. Τον 10ο αιώνα, κατά τη διάρκεια επιδρομής των Αράβων στη Μονή, ο ιεροδιάκονος Σάββας, βηματάρης τότε, πρόλαβε και έκρυψε μέσα στο πηγάδι του ιερού βήματος την εικόνα και το σταυρό του Μ.



Η Κοζάνη υποδέχτηκε την Παναγία Βηματάρισσα..ΕΙΚΟΝΕΣ

Πιστό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Βηματάρισσας, η οποία βρίσκεται αποτεθησαυρισμένη στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, υποδέχτηκαν κατά το Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020 στον προαύλιο του χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης. Την Ιερά Εικόνα κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μόνης Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και την υποδέχτηκε ο Σεβ.



Γέροντας Εφραίμ: Η Παναγία καθοδηγεί τα βήματά μας

Για την παρηγοριά που βρίσκει ο κάθε άνθρωπος που γονατίζει και προσεύχεται στην Παναγία μίλησε ο Γέροντας Εφραίμ Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, κομίζοντας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Επισκοπειό Ταμασού την εικόνα της Παναγίας της Βηματάρισσας.