Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

ουλα



Αυτός είναι ολόγος που πονάει το δόντι σας όταν πίνετε κάτι ζεστό ή κρύο – Τι μπορείτε να κάνετε

Ένα αρκετό συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι είναι η ευαισθησία σε κάποιο δόντι τους, όταν πίνουν ή τρώνε κάτι ζεστό ή κάτι κρύο.

Σε γενικές γραμμές ο πόνος είναι μια προστατευτική αντίδραση του οργανισμού, που κυμαίνεται από μικρές ευαισθησίες μέχρι πολύ έντονο πόνο και “ενημερώνει” το σώμα ότι κάτι δεν πάει καλά.



Πρησμένα ούλα - Τι πάει λάθος και πως να το αντιμετωπίσετε

Ο σχηματισμός μικροβιακής πλάκας ανάμεσα στα δόντια είναι η κύρια αιτία εμφάνισης φλεγμονής στα ούλα. Η οδοντική πλάκα είναι μια αόρατη μεμβράνη που καλύπτει τα δόντια και αποτελείται από βακτήρια που ζουν και αναπτύσσονται εκεί. Μετά από κάθε πλύσιμο των δοντιών η πλάκα απομακρύνεται, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά ξεκινά και πάλι ο σχηματισμός της.



Τι σημαίνει και τι να κάνω αν ματώνουν τα ούλα μου;

Αρκετές φορές, ενώ βουρτσίζουμε τα δόντια μας ή τα καθαρίζουμε με οδοντικό νήμα, μπορεί να παρατηρήσουμε ότι τα ούλα μας ματώνουν. Πιστεύουμε ότι είναι φυσιολογικό, όμως μπορεί να είναι σημάδι κάποιου προβλήματος, ειδικά αν συμβαίνει συχνά.



Τέσσερις ασθένειες που συνδέονται με την υγεία των δοντιών σας

Έχετε παρατηρήσει τελευταία την κατάσταση των δοντιών και των ούλων σας;

Πάρτε ένα καθρέφτη και αν τα ούλα σας είναι σταθερά και έχουν ανοιχτό ροζ χρώμα, αυτό είναι ένδειξη υγείας. Αν όμως είναι κόκκινα και ελαφρώς πρησμένα, ίσως πάσχετε από κάποια ασθένεια των ούλων όπως ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.



Περιοδοντίτιδα: Πώς συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

Περιοδοντίτιδα ονομάζεται η σοβαρής μορφής φλεγμονή που εκδηλώνεται στον ιστό των ούλων.
Η φλεγμονή οδηγεί σταδιακά σε διάσπαση του ιστού που υποστηρίζει την οδοντοστοιχία, καθώς και του οστού που διατηρεί τα δόντια στη θέση τους.