Κυριακή 29 Ιουνίου 2025 -

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ



Πανελλήνιες 2025: Οι μισοί υποψήφιοι έχουν κάτω από τη βάση σε Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία

Τα στατιστικά στοιχεία των βαθμών των Πανελληνίων Εξετάσεων για ΓΕΛ και απογευματινά, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Για άλλη μια χρονιά περισσότεροι από τους μισούς μαθητές έγραψαν κάτω από τη βάση σε Ιστορία, Μαθηματικά και Φυσική.

Τα περισσότερα γραπτά κάτω από τη βάση καταγράφηκαν στα Μαθηματικά με 59,12% και ακολούθησαν η Ιστορία με 53,31% και η Φυσική με 50,05%.



Πανελλήνιες 2025: Δυσκόλεψαν τους υποψήφιους, Αρχαία και Μαθηματικά. Απαιτητική και η Βιολογία

Με την εξέταση στα Αρχαία Ελληνικά, τα Μαθηματικά και τη Βιολογία συνεχίστηκαν σήμερα, Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025, οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ.

Στην «Πολιτεία» του Πλάτωνα (514a-515c) και σε απόσπασμα από το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ, «1984», εξετάστηκαν στο κομμάτι του διδαγμένου οι υποψήφιοι της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών.



Έφηβος αυτοκτόνησε γιατί απέτυχε στις εξετάσεις, τις οποίες τελικά είχε περάσει

Αυτοκτόνησε ένας έφηβος που ήταν ένας από τους καλύτερους gamers στον κόσμο, αφού απέτυχε στις εξετάσεις των μαθηματικών του GCSE, με τους γονείς του να ανακαλύπτουν την επόμενη μέρα ότι τελικά είχε περάσει.



Ελβετοί ερευνητές βρήκαν 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία του αριθμού «π»

Ελβετοί ερευνητές υπολόγισαν έναν νέο αριθμό-ρεκόρ ψηφίων του διάσημου αριθμού «π».

Με τη βοήθεια ενός υπερυπολογιστή που έκανε υπολογισμούς επί 108 μέρες και εννέα ώρες, βρήκαν 62,8 τρισεκατομμύρια ψηφία, έναντι περίπου 50 τρισεκατομμυρίων που ήταν το προηγούμενο ρεκόρ του 2020 και το οποίο είχε πάρει υπερτριπλάσιο χρόνο για να βρεθεί.



Η «διαφωνία» Αριστοτέλη και Ηροδότου για τα Μαθηματικά

Από όσες πηγές έχουν «ξεθαφτεί» από την αρχαιότητα, φαίνεται πως ανάμεσα στους αρχαίους Έλληνες υπήρχε μια διχογνωμία για την προέλευση των μαθηματικών. Ηταν προϊόν εσωτερικής αναζήτησης και φιλοσοφίας, ή προέκυψαν από τις πρακτικές ανάγκες των ανθρώπων;



Η τελειότητα του αριθμού 7: Δείτε τους λόγους που οι αρχαίοι Έλληνες τον θεωρούσαν «μαγικό»

Στην περίπτωση του αριθμού 7 είναι πολλές οι ιστορικές αναφορές.

 

Από τα 7 θαύματα του κόσμου, 4 βρίσκονταν στην Αρχαία Ελλάδα και 3 εκτός. Οι αριθμοί 3 και 4 είχαν επίσης συμβολική σημασία για τους Έλληνες.