Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2025 -

μαστίχα



Μαστίχα, το «δάκρυ» της Χίου -Πως γίνεται η συγκομιδή της

Η συγκομιδή της μαστίχας από τα μαστιχόδεντρα της Χίου, είναι μια χρονοβόρα και δύσκολη διαδικασία. Όμως, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών του νησιού, Γιώργος Τούμπος, η μαστίχα αποφέρει κέρδος και η ζήτηση υπερβαίνει κατά πολύ την παραγωγή της.



Η μαστίχα Χίου και η οστεοπόρωση

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα της πρώτης μελέτης για την επίδραση της μαστίχας Χίου στην οστεοπόρωση, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών.



Μαστιχάτο ρυζόγαλο

Υλικά Συνταγής

3/4 φλ. ρύζι γλασέ
1 πρέζα αλάτι
2 φλ. νερό
1/2 φλ. ζάχαρη
5 φλ. φρέσκο γάλα
1/4 κ.γλ. κοπανισμένη μαστίχα
2 κ.σ. κορν φλάουρ
κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση



Μαστίχα Χίου: Γιατί πρέπει να την καταναλώνουν οι διαβητικοί ασθενείς

Η μαστίχα Χίου παράγεται από τον κορμό του δέντρου Pistacia lentiscus, της οικογένειας Anacardiaceae. Η ρητίνη της μαστίχας έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή θεραπευτική, ενώ πρόσφατα βρέθηκε πως είναι ιδιαίτερα δραστική έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού.



Η μαστίχα Χίου ρίχνει τη χοληστερίνη. Τι δείχνει έρευνα

Μείωση τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της LDL (κακής χοληστερόλης) κατά 5% μετά τη χρήση μαστίχας, καταδεικνύει ελληνική πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείο της Χίου «Σκυλίτσειο» και τα αποτελέσματα της ανακοινώθηκαν στο 37ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο.



Μαστίχα - vs χοληστερόλης: Σημειώσατε 1!

Eνθαρρυντικά αποτελέσματα για τη μείωση τόσο της ολικής, όσο και της LDL (κακής) χοληστερόλης, με τη χρήση μαστίχας, φέρνει ελληνική πιλοτική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο στην καρδιολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείο της Χίου «Σκυλίτσειο».