Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Λιμός



ΟΗΕ: Αν δεν αρθεί ο αποκλεισμός της Υεμένης θα ξεσπάσει «ο μεγαλύτερος λιμός των τελευταίων δεκαετιών»

Εάν η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν άρει αμέσως τον πλήρη αποκλεισμό που επέβαλε τη Δευτέρα στην Υεμένη, θα ξεσπάσει ο «μεγαλύτερος λιμός που έχει δει ο κόσμος εδώ και πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα», προειδοποίησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μαρκ Λόουκοκ



Σομαλία: Στα πρόθυρα λιμού η Σομαλιλάνδη

Πάνω από το 80% των ζώων σε αρκετές περιοχές στη Σομαλιλάνδη έχουν εξαφανιστεί, λόγω της ξηρασίας. Κανένας ποταμός από την δυτική πλευρά μέχρι την πρωτεύουσα Χαργκέισα δεν έχει πλέον νερό. Για 4 ολόκληρα χρόνια αυτή η αυτόνομη περιοχή στη Β. Σομαλία έχει στερηθεί τη βροχή.

Η Σομαλιλάνδη βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού.



Κίνδυνος λιμού στην Υεμένη - Εκκληση του ΟΗΕ στις αντιμαχόμενες πλευρές

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη πρέπει να διασφαλίσουν την πρόσβαση στα λιμάνια της χώρας, ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν τρόφιμα, καύσιμα και φάρμακα και να αποτραπεί ο λιμός που κινδυνεύει να πλήξει τον πληθυσμό της, επισήμανε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Στίβεν Ο’ Μπράιεν, που συναντήθηκε και με τις δύο πλευρές.



ΟΗΕ: Στα 4,4 δισ. δολάρια ο «λογαριασμός» για την αντιμετώπιση του λιμού

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το λιμό που μαστίζει τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη.



Από λιμό πλήττεται το Νότιο Σουδάν - Οι μισοί κάτοικοι δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κάποιες περιοχές της χώρας πλήττονται από λιμό, με έναν αξιωματούχο να τονίζει ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα από τον Ιούλιο.



ΟΗΕ: Είκοσι εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται άμεσα με λιμό

Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι --περισσότεροι από τον πληθυσμό της Ρουμανίας ή της Φλόριντα-- κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν μέσα σε διάστημα έξι μηνών σε τέσσερις διαφορετικούς λιμούς που πλήττουν τον κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Αρίφ Χουσέιν.