Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

κολοκοτρώνης



Το Δισκοπότηρο που κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης πριν την Άλωση της Τριπολιτσάς

 

Ένα μοναδικό κειμήλιο, το Άγιο Δισκοπότηρο, από το οποίο κοινώνησε ο Κολοκοτρώνης και οι οπλαρχηγοί του, λίγο πριν την άλωση της Τριπολιτσάς, φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας της Αρκαδίας.



Αλβανός Δημοσιογράφος: «Ο Κολοκοτρώνης ήταν Αλβανός και το όνομά του είναι Τεοντόρ Κολοκοτρόνι!»

Η αλβανική προπαγάνδα ξεπερνά κάθε όριο χυδαιότητας και παραπληροφόρησης. Ο Αλβανός δημοσιογράφος Αστρίτ Λουλούσι (Astrit Lulushi), σε άρθρο του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα TEMA, ισχυρίζεται ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν... Αλβανός!



Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Πάνος Κολοκοτρώνης

Ο Αγωνιστής του '21, που δολοφονήθηκε σαν σήμερα, κατά τη διάρκεια του Β' Εμφυλίου Πολέμου(Ιούλιος 1824 - Ιανουάριος 1825).



Η Μάχη στα Δερβενάκια και η στρατηγική ιδιοφυΐα του Κολοκοτρώνη απέναντι στον Δράμαλη

Η Μάχη στα Δερβενάκια είναι μία από τις σημαντικότερες μάχες του αγώνα της Ανεξαρτησίας, στην οποία διαφάνηκε η στρατηγική ιδιοφυΐα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Στις αρχές Ιουλίου του 1822, ένας νέος κίνδυνος ανεφάνη για την Επανάσταση, με την κάθοδο στην Πελοπόννησο ισχυρής τουρκικής δύναμης υπό τον ικανότατο Μαχμούτ Πασά, γνωστότερο ως Δράμαλη.



Ο λόγος του Θ.Κολοκοτρώνη προς τους νέους Ελληνες στην Πνύκα που δεν θα βρείτε σε κανένα σχολικό βιβλίο

Αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά. Εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα και πρωτοδημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1838 στην αθηναϊκή εφημερίδα «Αιών», που εξέδιδε ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων.



Καρύταινα: Το χωριό που εξύμνησε ο Καζαντζάκης και λάτρεψε ο Κολοκοτρώνης!

Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, λιθόστρωτα καλντερίμια, βυζαντινές εκκλησίες, πέτρινες κρήνες και τοξωτά γεφύρια, όλα σε φόντο πράσινο. Η Ορεινή Αρκαδία όπως τη θυμόμαστε στην προ του ευρώ εποχή, χωρίς στολίδια και χρυσόσκονη.