Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

καθιστική ζωή



Μεγάλος ο κίνδυνος από την παρατεταμένη ακινησία στην καρέκλα – Τι μπορεί να συμβεί

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αν θέλετε να έχετε υγιή κυκλοφορία αίματος, μην μένετε με τις ώρες ακίνητοι στην καρέκλα, ακόμα κι αν κάνετε επάγγελμα γραφείου. Είναι σημαντικό να σηκώνεστε και να περπατάτε όσο το δυνατόν συχνότερα, ειδάλλως υπάρχει κίνδυνος για θρόμβωση.



Ποιος τύπος καθιστικής ζωής δυσχεραίνει την υγεία;

Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Κολεγίου Ιατρικής και Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια, διαπιστώθηκε ένας διαχωρισμός μεταξύ των «τύπων καθισιού».

Δύο «τύποι καθισιού»



Καμπανάκι κινδύνου η καθιστική ζωή για τους 50άρηδες

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να ανοίγει το δρόμο στην άνοια, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες. Σε νέα μελέτη διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος υποφέρει από την καθιστική ζωή και το φαγητό αργά τη νύχτα, που είναι πολύ συνηθισμένα στους 50άρηδες της σύγχρονης εποχής.



Ο πιο «τρομακτικός ιός» της σύγχρονης εποχής

Για κάποιους είναι το «νέο τσιγάρο», άλλοι μιλάνε για τον «τρομακτικότερο ιό στη σύγχρονη εποχή». Ακόμη όμως και εκείνοι που θα χρησιμοποιούσαν πιο επιεικείς χαρακτηρισμούς θα συμφωνούσαν: η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία.



Έρευνα: Η καθιστική ζωή βλάπτει σοβαρά την υγεία - Περισσότερο και από το κάπνισμα!

Η σύγχρονη καθημερινότητα  είναι δομημένη έτσι ώστε ο άνθρωπος να περνά τις περισσότερες ώρες της ημέρας καθισμένος. 

Οταν οδηγεί, όταν δουλεύει στο γραφείο, όταν βλέπει τηλεόραση, όταν κάθεται μπροστά στον υπολογιστή του...



Δυο εβδομάδες καθισιό αρκούν για την εμφάνιση διαβήτη

Μόλις δύο εβδομάδες καθιστικής συμπεριφοράς αρκούν για να δώσουν το έναυσμα εκδήλωσης διαβήτη στους ηλικιωμένους που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journals of Gerontology.