Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

ηθη



Κύπρος: Ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Με δεκάδες έθιμα, που παντρεύουν τις χριστιανικές παραδόσεις με τα αρχαία ήθη αλλά και τις σύγχρονες τάσεις, οι κάτοικοι της Κύπρου τιμούν μια από τις σημαντικότερες θρησκευτικές γιορτές, λίγες ημέρες πριν από την έλευση της νέας χρονιάς.



Ήθη, έθιμα και φαγητά της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της Αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την μέρα αυτή.

Καθαρά Δευτέρα και νηστεία



Τα Θεοφάνεια: Η ανάμνηση της βάπτισης του Κυρίου

Μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνια και Φώτα.



Πρωτοχρονιά στην Κρήτη και την Ελλάδα

Μετά τα Χριστούγεννα ακολουθεί η Πρωτοχρονιά, γιορτή που όλα τα παιδιά περιμένουν με λαχτάρα γιατί ο Αγιος Βασίλης θα τους φέρει το δώρο τους.

Στην Ελλάδα δεν ανταλλάσουμε δώρα τα Χριστούγεννα αλλά την Πρωτοχρονιά. Τα δώρα φέρνει ο Αγιος Βασίλης που είναι ίδιος με τον Santa Claus της Δύσης.

 



Τα έθιμα της Δευτέρας του Πάσχα στη Βόρεια Ελλάδα

Πολλά είναι τα έθιμα που θα αναβιώσουν για ακόμη μια φορά στην Βόρεια Ελλάδα σήμερα Δευτέρα του Πάσχα.

Οι εκδηλώσεις του Πάσχα στο Άγιο Όρος κορυφώνονται με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας του Άξιον Εστί στις Καρυές, τη μικρή πρωτεύουσα των 200 κατοίκων.



Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του Θείου Δράματος, έθιμα και παραδόσεις

Από την Κρήτη ως τη Θράκη και από τη Ρόδο ως την Κέρκυρα κάθε γωνιά της Ελλάδας γιορτάζει το Πάσχα με το δικό της μοναδικό τρόπο.

Έθιμα και παραδόσεις της Μεγάλης Παρασκευής ζωντανεύουν στην πλουσιότερη, σε λαογραφικές εκδηλώσεις, γιορτή της χριστιανοσύνης.