Παρασκευή 19 Απριλίου 2024 -

ήπαρ



Ήπαρ: 6 συμβουλές για καλή ηπατική λειτουργία

Το ήπαρ εκτελεί περισσότερες από 400 λειτουργίες απαραίτητες για την επιβίωση του ανθρώπου. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, όμως, το οδηγεί στη συσσώρευση λίπους και τη χρόνια ηπατοπάθεια.
Το ήπαρ είναι ένα ζωτικό όργανο, ένα αληθινό «εργοστάσιο» του οργανισμού καθώς εκτελεί περισσότερες από 400 λειτουργίες - όλες απαραίτητες για να συντηρηθούμε στη ζωή.



Καρκίνος του ήπατος: Εφτά συμπτώματα καίριας σημασίας

Τα συμπτώματα του καρκίνου του ήπατος μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι, έμετο και γενική αδυναμία. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών ασθενείας από τον εν λόγω τύπο καρκίνου υπερδιπλασιάστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε παγκόσμιο επίπεδο.
 


Πόνος στο συκώτι: Όλες οι πιθανές αιτίες για τον πόνο στην πάνω δεξιά πλευρά της κοιλιάς

Το συκώτι (ήπαρ) είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Αν δεν λειτουργεί εκείνο σωστά, τότε αλυσιδωτά μπορεί να προκληθούν περαιτέρω επιπλοκές υγείας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παθήσεις στο ήπαρ είναι θανατηφόρες. Πολλές ασθένειες του ήπατος αλλά και ασθένειες σε άλλα όργανα στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο συκώτι.



Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία του ήπατος

Μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη σχετίζεται με ανθυγιεινά υψηλά επίπεδα λιπους στο αίμα και το ήπαρ, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Clinical Science.



Καφές και τσάι προστατεύουν την υγεία του ήπατος

Το τσάι και ο καφές μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι σύμμαχοι μας στην προστασία της υγείας του ήπατος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Hepatology. Ολλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δύο δημοφιλή ροφήματα μπορούν να προλάβουν την ηπατική ίνωση, η οποία αποτελεί προπομπό ηπατικής νόσου. 



Λιπώδες ήπαρ: Τι είναι και γιατί συνιστά απειλή για την καρδιά

Το λιπώδες ήπαρ ή λιπώδης διήθηση είναι η εναπόθεση λίπους με τη μορφή τριγλυκεριδίων εντός των ηπατικών κυττάρων του ασθενούς.

 

Πρόκειται για ασυμπτωματική νόσο η οποία γίνεται αντιληπτή τυχαία σε check up.