Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 -

γονίδια



Βρέθηκαν 35 ένοχα γονίδια για τη χρόνια νεφρική νόσο

Τριάντα πέντε γονίδια που προδιαθέτουν γενετικά για την εκδήλωση της χρόνιας νεφρικής νόσου βρήκε μια διεθνής ομάδα επιστημόνων.

Η ανακάλυψη αποτελεί σημαντική πρόοδο για την κατανόηση μιας διαταραχής των νεφρών, η οποία συνήθως διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση και όταν πια έχει προχωρήσει αρκετά.



Η επιστημονική εξήγηση για όσους πίνουν σκέτο καφέ

Όσο πιο ευαίσθητοι είναι οι άνθρωποι στην πικρή γεύση της καφεΐνης, εξαιτίας των σχετικών γονιδίων στο DNA τους, τόσο περισσότερο καφέ πίνουν, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

 

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι, ανάλογα με τη γενετική προδιάθεση, οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν τον καφέ ή το τσάι (σπάνια κάποιος πίνει πολύ και από τα δύο).



Μεγαλύτερος ο κίνδυνος παχυσαρκίας και εγκατάλειψης του σχολείου για τους ανθρώπους με άσθμα

Έναν γνωστό παράγοντα για την εμφάνιση άσθματος αποτελεί η παχυσαρκία. Ωστόσο, μια νέα έρευνα ήρθε να φανερώσει ότι ισχύει και το αντίστροφο: δηλαδή το άσθμα να αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Παράλληλα, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα ασθματικά παιδιά εγκαταλείπουν συχνότερα το σχολείο ή το πανεπιστήμιο.

 



Επιστήμονες διόρθωσαν ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα!

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και στη Νότια Κορέα, για πρώτη φορά, τροποποίησαν σε ανθρώπινα έμβρυα ελαττωματικά γονίδια που προκαλούν μία γενετική πάθηση (υπερτροφική καρδιομυοπάθεια), εμποδίζοντας έτσι την παθογόνο μετάλλαξη να περάσει στις επόμενες γενιές.

Κάτι ανάλογο για μια άλλη κληρονομική πάθηση είχαν πρώτοι κάνει Κινέζοι επιστήμονες προ μηνών.



ΗΠΑ: Ερευνητές τροποποίησαν ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα

Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να τροποποιήσουν τα ελαττωματικά γονίδια σε ανθρώπινα έμβρυα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την επαναστατική τεχνική CRISPR, ανέφερε σήμερα τη επιστημονική επιθεώρηση MIT Technologie Review.



Επιστήμη: Έλληνας βιολόγος «διάβασε» χίλια γονιδιώματα μικροβίων

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με επικεφαλής έναν Έλληνα βιολόγο, τον Νίκο Κυρπίδη,  έκαναν ένα ακόμη βήμα για την αποκάλυψη της μεγάλης μικροβιακής βιοποικιλότητας του πλανήτη μας, καθώς έδωσαν στη δημοσιότητα τα αποκωδικοποιημένα γονιδιώματα άλλων 1.003 βακτηρίων και αρχαιοβακτηρίων (γνωστών και ως «αρχαίων»).