Παρασκευή 10 Μαΐου 2024 -

φλουρί



Η Νοτοπούλου μπορεί να έχασε το φλουρί αλλά κερδίζει στην… αγάπη

Πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης από τον δήμαρχος Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος ευχήθηκε δημιουργική και ευλογημένη χρονιά, μοιράζοντας τα κομμάτια στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων και στις δημοτικές κοινότητες.



Στον Πρoκόπη Παυλόπουλο έπεσε το φλουρί της πίτας της Προεδρικής Φρουράς

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, έπεσε το φλουρί κατά την κοπή της πίτας της Προεδρικής Φρουράς στις εγκαταστάσεις της Προεδρικής Φρουράς και,όπως είπε ο υπεύθυνος, «χωρίς δόλο».



Γιατί βάζουμε φλουρί στη Βασιλόπιτα

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα των ημέρων είναι η Βασιλόπιτα και η κοπή της. Και όσες και αν είναι οι συνταγές για την παρασκευή της, όλες συγκλίνουν στο έξης ένα σημείο: «στο…πολυπόθητο φλουρί».



Εσείς ξέρετε γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα;

Από μικρά παιδιά μάθαμε ότι κάθε πρωτοχρονιά κόβουμε τη βασιλόπιτα, μέσα στην οποία υπάρχει ένα φλουρί που φέρνει καλοτυχία σε όποιον το βρει στο κομμάτι του. Προλήψεις για κάποιους, παράδοση για άλλους, με όποιο από τα δύο και αν συμφωνείτε, έχετε αναρωτηθεί ποτέ πότε και από πού ξεκίνησε αυτό το έθιμο; 



Ποιος κέρδισε το φλουρί στο υπουργικό

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς έγινε σήμερα με θέματα την ονομασία των Σκοπίων και τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα που έφερε ο Πάνος Καμμένος.



Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα; Η ιστορία από τη Καισαρεία

Η ιστορία της βασιλόπιτας ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, περίπου 1500, στη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Καισαρεία της Καππαδοκίας.

Την εποχή που ο Μέγας Βασίλειος, ήταν δεσπότης της Καισαρείας και ζούσε αρμονικά με τους συνανθρώπους του, με αγάπη, κατανόηση και αλληλοβοήθεια.