Πέμπτη 02 Μαΐου 2024 -

ελλη



15 Αυγούστου 1940: Ο τορπιλισμός της Έλλης στην Τήνο

Η βύθιση του καταδρομικού ΕΛΛΗ στο λιμάνι της Τήνου τον Δεκαπενταύγουστο του 1940 από το ιταλικό υποβρύχιο ΝΤΕΛΦΙΝΟ, στοίχισε ανθρώπινες ζωές, αλλά τον στόχο δεν τον πέτυχε. Η ιταλική ενέργεια συσπείρωσε τους Έλληνες πολίτες που γνώριζαν από καιρό ότι η σύγκρουση με την Ιταλία του Μουσολίνι ήταν αναπόφευκτη.

Από τον Απρίλιο του 1939 η Ιταλία είχε μπει στην Αλβανία.



Τούρκοι παρενόχλησαν γερμανικό πλοίο βόρεια της Λήμνου. Σπεύδει η φρεγάτα Έλλη

Παραμονές Πρωτοχρονιάς η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις της βόρεια της Λήμνου! Εκεί πλέει γερμανικό ερευνητικό πλοίο,το οποίο κάνει έρευνες για λογαριασμό ελληνικών συμφερόντων.

Από το πρωί, οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου κάλεσαν τον καπετάνιο του πλοίου να αποχωρήσει άμεσα από τη περιοχή, γιατί όπως του είπαν ότι έπλεε εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας!



15 Αυγούστου 1940: Σαν σήμερα ο τορπιλισμός τoυ καταδρομικού ΕΛΛΗ στην Τήνο

Τον Αύγουστο του 1940 ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος κόντευε να συμπληρώσει ένα χρόνο.

Η Ελλάδα, την οποία κυβερνούσε δικτατορικά ο Ιωάννης Μεταξάς, μπορεί να τηρούσε ουδέτερη στάση, αλλά ήταν εμφανές ότι βρισκόταν στο πλευρό της Αγγλίας, που εκείνη την περίοδο δοκιμαζόταν σοβαρά από τις αεροπορικές επιθέσεις της «Λουφτβάφε».



Ο τορπιλισμός της Έλλης και η διαχείρισή του από τον Ιωάννη Μεταξά

Ο τορπιλισμός της Έλλης αποτέλεσε μία τεράστια πρόκληση για την κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά η οποία ακολουθούσε σταθερά την πολιτική του κατευνασμού.



Τήνος: Στεφάνια από τον ΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΝ στον υγρό τάφο του "ΕΛΛΗ"

Στεφάνια στον υγρό τάφο του "εύδρομου καταδρομικού" ΕΛΛΗ που βυθίστηκε από τορπίλη στα ανοιχτά του λιμανιού της Τήνου, κατέθεσαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Γεώργιος Γιακουμάκης.



1940: Σαν σήμερα τορπιλίσθηκε το πολεμικό πλοίο Έλλη

15 Αυγούστου του 1940 και ώρα 08:30' λίγο πριν τη λιτάνευση της ιερής εικόνας, υποβρύχιο πλησίασε τον θαλάσσιο χώρο εξαπολύοντας τρεις τορπίλες – Απολογισμός 9 νεκροί και 24 τραυματίες.