Κοτόπουλο κοκκινιστό με ελιές και πιπεριές
Υλικά
Υλικά
Όσες ελιές δεν πρόλαβε να βλάψει ο δάκος, τις άφησε... για τον «Ηφαιστίωνα»! Στην ούτως ή άλλως κακή χρονιά για το ελαιόλαδο της Κρήτης, προστέθηκε και το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας για να τσακίσει εντελώς τα λιόφυτα (αλλά και πολλά οπωροφόρα δέντρα), μαζί και τις τελευταίες ελπίδες των παραγωγών!
Άφησε για δύο ημέρες το μάζεμα των ελιών για να δώσει το «παρών» στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο λόγος για την πρώην βουλευτή Τόνια Αντωνίου, η οποία τον τελευταίο καιρό βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, προκειμένου να ασχοληθεί με το μάζεμα των ελιών που ανήκουν στην οικογένειά της, όπως, άλλωστε, κάνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή.
Tην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας στην Ελλάδα – παρά τη μικρή αύξηση της ελαιοκαλλιέργειας στην Κρήτη – καταδεικνύουν οι αναλύσεις που περιλαμβάνονται σε μελέτη του οικονομολόγου Γιώργου Καβρού, ο οποίος και θέλησε μέσω της εφημερίδας «Νέα Κρήτη» να τη δημοσιοποιήσει, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον του προϊόντος.
Οι ελιές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι σημαντική πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών.
Το Leucocarpa, που ονομάζεται επίσης Leucolea, είναι μια ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από μικρά φρούτα τα οποία, κατά την ωρίμαση, παίρνουν ένα λευκό χρώμα ελεφαντόδοντου.