Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Ελία



Το πάντρεμα τσ Σίας, ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο της Χειμάρρας

Η Εστία ήταν μέλος του αρχαίου ελληνικού Δωδεκάθεου. Παρουσιάζεται ως καλοσυνάτη και ευγενική θεά. Αποτελούσε προστάτιδα της οικίας. Η Εστία ήταν η θεά της φωτιάς. Η φλόγα της έκαιγε ασταμάτητα στο κέντρο του σπιτιού. Σαν προστάτιδα της οικιακής ζωής και της οικογένειας, ήταν αυτή που λάμβανε την πρώτη προσφορά σε κάθε θυσία μέσα στο σπίτι.



Ηλικιωμένος έπεσε από ελιά και τραυματίστηκε σοβαρά στη Φθιώτιδα

Οι αγροτικές εργασίες, στοίχισαν το σοβαρό τραυματισμό ενός 77χρονου από τη Μοσχοκαρυά, το μεσημέρι του Σαββάτου (3/11).



Η επιτραπέζια ελιά και τα μυστικά της

Όλες οι ελιές μπορούν να γίνουν επιτραπέζιες, ωστόσο το μέγεθος του καρπού και η ποικιλία υποδεικνύουν ποιες είναι καταλληλότερες. Οι βασικές βρώσιμες ποικιλίες είναι οι χονδροελιές Αμφίσσης και Βόλου, οι Καλαμών, οι πράσινες Χαλκιδικής και οι θρούμπες.

Πώς γίνεται η επεξεργασία τους;

Υπάρχουν δύο τρόποι επεξεργασίας των βρώσιμων ελιών:  



Ξύλο ελιάς 3,5 χιλιάδων ετών μεταθέτει το χρόνο έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης

Ξύλο ελιάς που βρέθηκε στις ανασκαφές οι οποίες συνεχίστηκαν και φέτος στον προϊστορικό οικισμό στη θέση «Κοίμηση Θηρασίας», που χρονολογείται στην Πρώιμη και Μέση Εποχή του Χαλκού, όταν η Θηρασία ήταν ακόμα ενωμένη με τη Θήρα, δίνει μια χρονολόγηση που μεταφέρει την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης μερικές δεκαετίες πιο μετά από ό,τι εκτιμούσαν οι υποστηρικτές της υψηλής χρονολόγησ



Ηφαίστειο Σαντορίνης: Ισραηλινοί επιστήμονες ερευνούν προϊστορική ελιά για τη χρονολόγηση της έκρηξης

Ισραηλινοί επιστήμονες μελετούν το  πανάρχαιο κομμάτι ελιάς που βρέθηκε θαμμένο κάτω από τα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού.

Το απομεινάρι από μια προϊστορική ελιά, που έχει χρησιμοποιηθεί για να γίνει χρονολόγηση της αρχαίας έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης), είναι πιθανό ότι είναι παλαιότερο της φυσικής καταστροφής κατά 40 έως 50 χρόνια. 



Τραγωδία στη Ζάκυνθο: 64χρονος κρεμάστηκε από ελαιόδεντρο

Βυθισμένη στο πένθος η τοπική κοινωνία της Ζακύνθου. Σύμφωνα με πληροφορίες από το imerazante.gr ένας 64χρονος  κρεμάστηκε από ελαιόδεντρο, για άγνωστους, ακόμη, λόγους. 

Σοκαριστική ήταν η στιγμή κατά την οποία τον αναζήτησε ο γιος και ήρθε αντιμέτωπος με το άψυχο σώμα του.