Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

εφάπαξ



Βρούτσης: «Τα εφάπαξ διατηρούνται. Δεν κινδυνεύει τίποτα»

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,Γιάννης Βρούτσης, μίλησε στο ΣΚΑΙ και την εκπομπή Καλημέρα αναφορικά με τα εφαπαξ και τις συντάξεις δηλώνοντας πως:

1ον: Οι επικουρικές συντάξεις θα αυξηθουν."  

 "2ον: Θα αυξηθούν και οι κύριες. Όχι όλες. Εκείνες που έχουν μικρό βαθμό ανταποδοτικότητας Ήταν κυρίαρχη πολίτικη μας θέση θα το κάνουμε πράξη στο νομοσχέδιο". 



Εκδόθηκαν 18.500 εφάπαξ από την αρχή του έτους

Από την αρχή του έτους το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) εξέδωσε 18.500 αποφάσεις εφάπαξ παροχών, συνολικής δαπάνης 303 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του να σημειώσουν ποσοστιαία μείωση της τάξης του 35%.



Σε εκκρεμότητα 220.000 συντάξεις και εφάπαξ - Δραματική κατάσταση για τους δικαιούχους

Δραματική είναι η κατάσταση για χιλιάδες δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης λόγω της σοβαρής καθυστέρησης στην έκδοση συντάξεων.

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ.



Πώς θα πληρωθούν 43.833 εφάπαξ έως το τέλος του έτους

Στόχο για πληρωμές 5.100 εκκρεμών εφάπαξ το μήνα μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβρη, έχει θέσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, που απορρόφησε με τον νόμο Κατρούγκαλου όλα τα πρώην Ταμεία Πρόνοιας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.



Εφάπαξ Ενόπλων Δυνάμεων: Αυτός είναι ο νέος τρόπος υπολογισμού του

Οι μειώσεις στα εφάπαξ των Ενόπλων Δυνάμεων θα είναι χρόνο με το χρόνο μεγαλύτερες σε σχέση με τα ποσά που θα έπαιρναν με το παλιό καθεστώς για τα ίδια έτη υπηρεσίας.  Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ανάλογα με το μισθό για όσους αποχωρήσουν το 2017, η μείωση μπορεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να είναι στο 2%, ενώ για όσους αποχωρήσουν το 2020 να φτάσει στο 10% ή 15%.



Ο πατέρας παραιτήθηκε με εφάπαξ 500.000€, τον επαναπροσέλαβαν και ο γιος πήρε το πόστο του

Σε οικογενειακή επιχείρηση φέρεται να είχε μετατρέψει ένας εργαζόμενος συνεργατικό ίδρυμα στην επαρχία Λάρνακας καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», υπάλληλος της ΣΠΕ, ενώ αφυπηρέτησε λαμβάνοντας μάλιστα αφορολόγητη εφάπαξ αποζημίωση ύψους €500.000, εν συνεχεία αυτός επαναπροσελή