Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023 -

δηλος«Πράσινο φως» για την αναστήλωση του Ναού του Απόλλωνα στη Δήλο

Το «πράσινο φως» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), που συνεδρίασε πρόσφατα, πήρε ομόφωνα μια μελέτη η οποία, μόλις υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει ένα νέο κορυφαίο τοπόσημο στη Δήλο.

 Δεξαμενόπλοιο προσάραξε στη Μήλο

Σε αμμώδη αβαθή στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Αδάμαντα στη Μήλο, προσάραξε τις πρωινές ώρες το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο FRES με 16 Έλληνες πλήρωμα.

Το δεξαμενόπλοιο είχε αναχωρήσει από τη Μυτιλήνη για τη Μήλο, ενώ στις δεξαμενές του μεταφέρει 1000 τόνους FUEL OIL."Ήρα": Όπερα στη Δήλο στο φως της ημέρας,χωρίς μικρόφωνα

Η όπερα «Ήρα» του διακεκριμένου συνθέτη, σκηνοθέτη και αναπληρωτή καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Θοδωρή Αμπαζή, βασισμένη στο ομώνυμο ποίημα του Νίκου Κυριακίδη, ανεβαίνει στο αρχαίο θέατρο της Δήλου στις 6 και 7 Οκτωβρίου στις 5.00 μ.μ., στο φυσικό φως της ημέρας και χωρίς μικρόφωνα δημιουργώντας προσδοκίες για ένα πολυσήμαντο γεγονός.Η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία παγκοσμίως έγινε στην Ελλάδα!

Επισήμως, η πρώτη χρεοκοπία παγκοσμίως σημειώθηκε το 454 προ Χριστού στον Ναό της Δήλου.

Τον 4ο αιώνα π.Χ. στον Ναό του Απόλλωνα στη Δήλο βρίσκονταν οι θησαυροί της συνομοσπονδίας των ελληνικών πόλεων-κρατών κάτω από την ηγεσία της Αθήνας. Εκεί φυλασσόταν το τεράστιο ποσό των εισφορών των συμμάχων και εκεί γίνονταν οι συναντήσεις των αντιπροσώπων.

 

 Ο Χιου Τζάκμαν αποθεώνει τη Δήλο

Στην Ελλάδα για διακοπές βρίσκεται ο Χιου Τζάκμαν μαζί με τη σύζυγό του και δεν σταματά με φωτογραφίες του να διαφημίζει τις ομορφιές του τόπου μας στα social media. 

Σήμερα, ο σταρ του Χόλιγουντ βρέθηκε στο όμορφο νησί της Δήλου. Φυσικά, επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο και ανέβασε στο twitter μια φωτογραφία του από αρχαίο θέατρο του νησιού.Αρχαία κατάλοιπα, ναυάγια και κινητά ευρήματα εντοπίστηκαν στη Δήλο

Παράκτια αρχαία κατάλοιπα, λιμενικές εγκαταστάσεις, ένας μεγάλος αριθμός ναυαγίων διάφορων εποχών, καθώς και σημαντικά κινητά ευρήματα (αγγεία και ακέραια πήλινα μαγειρικά σκεύη), εντοπίστηκαν στη Δήλο, κατά την υποβρύχια έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 20 Μαΐου, υπό τη διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ).