Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

αρχαια ελλαδα



Κάσος: 10 ναυάγια και ευρήματα από το 3.000 π.Χ. εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας

Μια αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Κάσου έφερε στο «φως» δέκα ναυάγια και σημαντικά μεμονωμένα ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται ενδεικτικά από την προϊστορία (3000 π.Χ.), την Κλασική περίοδο (460 π.Χ.), τα Ελληνιστικά (100 π.Χ. έως 100 μ.Χ.) τα Ρωμαϊκά χρόνια (200 π.Χ. – 300 μ.Χ.) και τη Βυζαντινή περίοδο (800 – 900 μ.Χ.). 



«Η συνάντηση χριστιανικού και ελληνικού πνεύματος» στην Εθνική Βιβλιοθήκη

Εκδήλωση αφιερωμένη στην πάλη μεταξύ της χριστιανικής θρησκείας και της ελληνικής παιδείας κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες διοργανώνεται στον Πύργο Βιβλίων της  Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο ΚΠΙΣΝ, υπό την επιμέλεια του Σταύρου Ζουμπουλάκη, προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.



Τι έκαναν οι Αρχαίοι Έλληνες όταν πέθαινε κάποιος: Νεκρικά έθιμα

Η ταφή των νεκρών στην Αρχαία Ελλάδα ήταν θρησκευτικό καθήκον των οικείων τους και προβλεπόταν από το νόμο. Η αμέλεια από τους οικείους, θεωρείτο βαρύ έγκλημα στον ηθικό χαρακτήρα του νεκρού. Θεωρούσαν υποχρέωσή τους την τέλεση της ταφής, επειδή πίστευαν ότι από την ανάπαυση του σώματός τους εξαρτιόταν και η αποδοχή και ανάπαυση της ψυχής τους στα Ηλύσια Πεδία.



Που πηγαίνει η ψυχή όταν σβήνει: Τι πίστευαν οι Αρχαίοι Έλληνες για την μεταθανάτια ζωή

Η αρχαία ελληνική παράδοση είναι γεμάτη από διδασκαλίες, που αφορούν στην αθανασία της ψυχής και την επανενσάρκωση της, δηλαδή την επιστροφή της μέσα σε ένα νέο σώμα, σε μια νέα ζωή. Όλες αυτές οι διδασκαλίες, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, έχουν έρθει μέχρι σήμερα κωδικοποιημένες και ασαφείς, γεμάτες σκιές και κενά που έχει αφήσει πάνω τους ο παράγοντας χρόνος.



Πως γεννούσαν στην Αρχαία Ελλάδα οι γυναίκες

Η γέννηση στην αρχαία Ελλάδα ήταν μια διαδικασία επικίνδυνη για τη μητέρα  και για το βρέφος. Οι πιθανότητες θανάτου ήταν αυξημένες και για τους δύο και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η μητέρα έχανε την ζωή της στη γέννα. Η πρόοδος της Ιατρικής βοήθησε τη διαδικασία αυτή. Ο Ιπποκράτης τον 5ο π.χ. αιώνα συγγράφει ειδικά για τα γυναικολογικά και τον 2ο αιώνα μ.χ.



Κι όμως ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την Θεωρία της Σχετικότητας

Αποσπάσματα από τον Αριστοτέλη - «Της των δε ενόντων ρευστήν δύναμιν, εις κραταιάν θέσιν ισοκλίνουσα παν εν τη δομή των σμικρών μορίων πλέγμα ουσίας μέγεθος έστι τάδε: η της μάζης πολλαπλότητα εν διαδοχή, δις, μετά μεγέθους τριών μυρίων μυριάδων τριπλών ποδών προς την μονάδα του χρόνου».