Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2025 -

αντιβιοτικα



Τα αντιβιοτικά ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ερευνητές σε νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό ScienceAdvances επισημαίνουν ότι τα κοινά αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καταστρέφοντας μία βασική στιβάδα του.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου αυξάνεται συνεχώς, μετρώντας εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.



Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

Στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο LSE, στο πλαίσιο του 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία».



Το γνωρίζατε; – Δείτε ποια είναι τα τρόφιμα που δεν πρέπει να τα ανακατεύετε με τα φάρμακά σας

Γνωρίζατε πως οι τροφές που καταναλώνετε όχι μόνο διαμορφώνουν τη γενική σας ευεξία αλλά επηρεάζουν και τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός σας επεξεργάζεται τα φάρμακα που λαμβάνετε;

Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε τοξικότητα.



Νέα μελέτη: Το βακτήριο E.coli μπορεί να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως το βακτήριο E.coli έχει την ικανότητα να αναπτύξει ανησυχητικά υψηλή αντοχή στα αντιβιοτικά.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου της Σάντα Φε χαρτογράφησαν πάνω από 260.000 πιθανές μεταλλάξεις μιας πρωτεΐνης του E.coli που είναι υπεύθυνη για την επιβίωση του βακτηρίου όταν αυτό εκτίθεται στο αντιβιοτικό τριμεθοπρίμη.



Αντιβιοτικά: Όσα πρέπει να γνωρίζετε – Πότε πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε

Αν νομίζετε ότι ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει αντιβιοτικά όταν νιώθετε ότι σας γυροφέρνει μια ίωση, ξανασκεφθείτε το, διότι η χρήση τους έχει πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις.



22 Ιουνίου 1957, η μέρα που η Σπιναλόγκα έκλεισε και οι λεπροί θεραπεύτηκαν!

Στις 22 Ιουνίου του 1957, η Σπιναλόγκα έκλεισε, καθώς οι λεπροί που έμεναν εκεί θεραπεύτηκαν, με χρήση αντιβιοτικών.