Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

αλωση



ΖΩΝΤΑΝΑ στον λογαριασμό του Ερντογάν το γλέντι της ντροπής

ΖΩΝΤΑΝΑ στον επίσημο λογαριασμό του Ερντογάν και της Τουρκικής Προεδρίας προβάλλεται, κατ’ αυτήν την ώρα, το γλέντι της ντροπής και της ενοχής και η συναυλία για τα 567 έτη από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

 



ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 29 Μαΐου 1453 – Το Χρονικό της Αλώσεως (ΒΙΝΤΕΟ)

Ήταν 29 Μαΐου 1453, όταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου «έπεφτε» μπροστά στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού, υπερασπιζόμενος την Βασιλεύουσα.

Η ισχύς του Οθωμανικού στρατού υπολογίζεται σε 150.000 άνδρες, μεταξύ αυτών και 12.000 γενίτσαροι. Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος διοικούσε μια δύναμη 9.000 ανδρών.



Απειλές Ερντογάν για προσευχή στην Αγιά Σοφιά- Τι ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα

Πιο προκλητικός από ποτέ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τι ανακοινωσε σήμερα το απόγευμα...



Το τελευταίο Πάσχα της Κωνσταντινούπολης πριν από την άλωση...

H 1η του Απρίλη του 1453 ήταν Κυριακή του Πάσχα. Σαν ψεύτικη, η χαρά εκείνης της ημέρας, επρόκειτο την επομένη να διαλυθεί. Στην Κωνσταντινούπολη άρχισαν να καταφτάνουν τα πρώτα τουρκικά αποσπάσματα και μέχρι τις 5 του μηνός η οθωμανική στρατιά είχε πάρει θέση έξω από τα τείχη. Το Πάσχα που μόλις είχε περάσει, έμελλε να είναι το τελευταίο Πάσχα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.



Η Αλωση της Πόλης: Οι μόλις 7.000 άνδρες του Παλαιολόγου απέναντι στους 150.000 του Μωάμεθ

Την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο) ο σουλτάνος Μωάμεθ Β' καταφέρνει μετά από ολιγόμηνη πολιορκία να αλώσει την Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα βυζαντινής αυτοκρατορίας, της οποίας ηγείτο ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος.


29 Μαϊου 1453: H Αλωση της Κωνσταντινούπολης: Το χρονικό του τέλους μιας Αυτοκρατορίας

29 Μαΐου 1453: μία ημερομηνία κομβικής σημασίας για την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια ιστορία, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας- της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που αποτελεί συνώνυμο της ιστορικής πορείας του μεσαιωνικού Ελληνισμού.