Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Στο έλεος της κακοκαιρίας: Ομηροι του χιονιά σε πολλές περιοχές. Κλειστά σχολεία, ακυρώσεις πτήσεων



Σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν ένα σημαντικό μέρος της χώρας από χθες το πρωί, προκαλώντας δεκάδες προβλήματα τόσο στις μετακινήσεις και την κυκλοφορία των οχημάτων, όσο και στις εργασίες.

Σοβαρά προβλήματα από τις έντονες χιονοπτώσεις και τις πολικές θερμοκρασίες που έχουν παγώσει τα πάντα αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Βορείου Ελλάδας.

Ήδη από χθες έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη και οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Σερρών, Πιερίας και Χαλκιδικής.

Αργά χθες το απόγευμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκαν και περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και συγκεκριμένα οι δήμοι Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και το Δημοτικό Διαμέρισμα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολής της Π.Ε Έβρου.

Εντονότερα είναι τα προβλήματα στην Εύβοια, όπου το νέο κύμα κακοκαιρίας "παραλύει" την περιοχή, με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής να ετοιμάζεται να επιστρατεύσει ελικόπτερα, προκειμένου να προσεγγίσει τις αποκλεισμένες περιοχές.

Δεκάδες απεγκλωβισμοί σε πληγείσες περιοχές

Δεκάδες κλήσεις έχει δεχθεί και σήμερα η Πυροσβεστική για παροχές βοήθειας και απεγκλωβισμούς σε πληγείσες από τον χιονιά περιοχές και έχει ανταποκριθεί με υπεράνθρωπη προσπάθεια σε όλες. Συγκεκριμένα, στην Αλόννησο η Πυροσβεστική προχώρησε στην μεταφορά 5 ατόμων σε ασφαλές σημείο και σε 10 κοπές δέντρων. Στο νησί έχουν μεταβεί 15 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με ειδικό εξοπλισμό από την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας για ενίσχυση των δυνάμεων του νησιού, συνδράμοντας σε παροχές βοηθείας.

Στην Σκόπελο, οι πυροσβέστες μετέφεραν δύο ανήλικα παιδιά σε ασφαλές σημείο, μία νοσοκόμα στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου, έναν ασθενή στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου και προχώρησαν στον εκχιονισμό και απεγκλωβισμό μάνας με το παιδί της από σπίτι. Στην Αττική, οι πυροσβέστες μετέφεραν δύο νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση, από τις περιοχές του Ζωγράφου και του Μαρκόπουλου και 3 άτομα που ακινητοποιήθηκε το όχημα τους στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών στο ύψος του Τιτάν Μάνδρας.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, μετέφεραν ένα άτομο από ακινητοποίηση οχήματος στην περιοχή Ασίτες, σε ασφαλές σημείο και προχώρησαν σε μία άντληση υδάτων στο Ηράκλειο. Στη Λέσβο, προχώρησαν σε δύο κοπές δέντρων, μετέφεραν δύο νεφροπαθείς στο Νοσοκομείο από τα χωριά Σκόπελος και Παππάδος και δύο άτομα από ακινητοποίηση οχήματος στην περιοχή Λεπέτυμνος, σε ασφαλές σημείο.

Στη Λήμνο, μετέφεραν τρεις νεφροπαθείς στο Νοσοκομείο. Στην Εύβοια, μετέφεραν μία έγκυο στο Κέντρο Υγείας Κύμης και έξι άτομα από τον από το Μεσόκαμπο, σε ασφαλές σημείο στην Κύμη. Στην Φθιώτιδα, μετέφεραν έναν κτηνοτρόφο από το ποιμνιοστάσιό του πίσω στο σπίτι του στην περιοχή Βελεσιώτες.

Στην Δράμα, οι πυροσβέστες μετέφεραν έναν ασθενή από την περιοχή Περίβλεπτο Δράμας στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου. Στην Ηλεία, απεγκλώβισαν από ορεινή περιοχή δύο Βρετανούς τουρίστες που είχαν χαθεί στην περιοχή Δραγώγι.

Στην Χαλκιδική, μετέφεραν ένα ασθενή στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και τρία άτομα από τις Καρυές στη Δάφνη Αγίου Όρους, ενώ στην Θεσσαλονίκη μετέφεραν μία έγκυο και τον σύζυγό της από σπίτι στην Καλαμαριά, σε Νοσοκομείο. Πρόσθετα, μετέφεραν δύο άτομα από ακινητοποίηση οχήματος στην Άνω Πόλη σε ασφαλές σημείο και δύο άτομα από το Νοσοκομείο πίσω στο σπίτι τους στην Άνω Πόλη.

"Αποκλεισμένη" η Εύβοια

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τα προβλήματα σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται αξεπέραστα για την Εύβοια, αφού πλέον και το νέο κύμα κακοκαιρίας χτυπά τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ήδη, από σήμερα το πρωί υπάρχουν ενισχύσεις σε εκχιονιστικά μηχανήματα, ώστε να έχει αποκατασταθεί ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου της Κύμης και ορισμένα ορεινά χωριά να αποκτήσουν πρόσβαση στο οδικό δίκτυο. Σοβαρό πρόβλημα ωστόσο υπάρχει στην κυκλοφορία εσωτερικά στα χωριά, αφού το χιόνι, μαζί με τη νέα χιονόπτωση, έχει αποκτήσει τρομακτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε όλο το ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Κύμης, αλλά και της Λίμνης Ευβοίας, ενώ στο δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού, από το 68ο έως το 87ο χλμ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για φορτηγά αυτοκίνητα.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Σταυρού-Αγ. Σοφίας, Στενής-Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου-Γλυφάδας και Ροβιών-Δρυμώνα. Ακόμα, σε ένα μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου είναι αναγκαίες οι αλυσίδες.

Εξάλλου, από χθες το βράδυ, με απόφασή του, ο περιφερειάρχης Στερεάς, Κώστας Μπακογιάννης, έθεσε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την δημοτική ενότητα Διρφύων, του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προκλήθηκαν από τη χιονόπτωση.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τα συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο. Χθες τη νύχτα αποκαταστάθηκε η βλάβη στην παραλία Κύμης και στους Καλημεριάνους, ενώ σήμερα τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται στον Μισόκαμπο, Πετισούνα και στο Κάτω Κουρούνι. Περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση για να φτάσουν στην Χηλή και στην γύρω περιοχή, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν ακόμη οι περιοχές Μετόχι, Κούτουρλα και η Παραλία Χιλιαδούς, αναμένοντας την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Από την τροχαία αναφέρονται τα παρακάτω τμήματα του οδικού δικτύου στο νησί, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

Ε. Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από 68ο έως 87ο χλμ και από 136ο έως 143ο χλμ.

Επ. Ο. Πισσώνα – Στενής.

Επ. Ο. Γυμνού – Σέττας

Επ. Ο. Ερέτριας – Θεολόγου.

Επ. Ο. Παγώντα – Μαρκατών.

Επ. Ο. Προκοπίου – Σαρακήνικου.

Επ. Ο. Κηρίνθου – Φαράκλας.

Επ. Ο. Ιστιαίας – Ροβιών από 6ο χλμ.

Επ. Ο. Λεπούρων – Καρύστου , από 44ο έως 65ο χλμ .

Επ. Ο. Ν. Στύρων – Αλμυροποτάμου.

Ορεινό και Επαρχιακό Δίκτυο των περιοχών δικαιοδοσίας των Α.Τ. Μαντουδίου, Ιστιαίας  και Κύμης.

Επ. Ο. Λίμνης – Στροφυλιάς.

Με ελικόπτερα η προσέγγιση των αποκλεισμένων περιοχών

Παρά το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι της περιοχής προσπάθησαν με κάθε τρόπο να προσεγγίσουν τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις στον ορεινό όγκο της Κύμης, αλλά και στον ορεινό όγκο της Λίμνης, κάτι τέτοιο στάθηκε αδύνατο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ούτε με ειδικά πέδιλα που περπατούν πάνω στο χιόνι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, κυρίως λόγω του ύψους του χιονιού, αφού άλλωστε σε περιοχές που είχε 1 μέτρο χιόνι, προστέθηκε και νέο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να φτάσουν μέχρι τους στάβλους.

Ήδη, η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της περιοχής επεξεργάζεται σενάρια και δεν αποκλείεται μέχρι το βράδυ να ζητηθούν ελικόπτερα με τα οποία να μπορέσουν να πετάξουν για να ρίξουν ζωοτροφές σε αποκλεισμένα ποιμνιοστάσια στον ορεινό όγκο.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, όλα τα σχολεία της περιοχής, δεν πρόκειται να λειτουργήσουν αύριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Χαλκιδέων.

Στην υπόλοιπη Στερεά, από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν νέες χιονοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δομοκού και στο κέντρο του νομού. Οι χιονοπτώσεις ήταν μικρής κλίμακας, ωστόσο δημιούργησαν προβλήματα λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν, καθώς μέσα στην πόλη της Λαμίας η θερμοκρασία διατηρείται στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Η αστυνομία προληπτικά σταμάτησε την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων από τη Λαμία προς στο Δομοκό. Από τις 10 το πρωί επέτρεπε την κυκλοφορία των ΙΧ αυτοκινήτων, μόνο στην περίπτωση που είχαν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς υπήρχε ένα κρίσιμο σημείο, από το 14ο χιλιόμετρο του δρόμου από Δομοκό προς Καρδίτσα και Τρίκαλα έως το 22ο χλμ, όπου το οδόστρωμα ήταν ιδιαίτερα ολισθηρό, λόγω παγετού.

Τα σχολεία στην περιοχή του Δομοκού δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο, ενώ αναμένονται αποφάσεις και για τους υπόλοιπους δήμους.

Εξάλλου, κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα σχολεία και στον δήμο Λιβαδειάς.

Ανοικτά τα σχολεία στον δήμο Αθηναίων

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο Τετάρτη τα σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στον δήμο Αθηναίων, μετά την εξασθένιση των καιρικών φαινομένων, ωστόσο τρία συγκροτήματα δεν θα λειτουργήσουν ούτε αύριο, λόγω ειδικών προβλημάτων.

Πρόκειται για:

- Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, στην οδό Σίνα 70. Το υδραυλικό και ηλεκτρικό σύστημα υπέστησαν σοβαρή ζημιά, λόγω του παγετού, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτός λειτουργίας η κεντρική θέρμανση.

- Το 120ο και 38ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, στην οδό Κοκκερέλ 14 στην Άνω Κυψέλη, λόγω ολισθηρότητας του κατηφορικού δρόμου, των προαυλίων και των κλιμακοστασίων.

- Το 24ο Γυμνάσιο και το 24ο Λύκειο Αθηνών, στην οδό Σούκα 3 στο Πολύγωνο, για τους ίδιους λόγους επικινδυνότητας για μαθητές και καθηγητές.

Κλειστά τα σχολεία στον Βόλο και την Τετάρτη

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, όλα τα σχολεία στην περιοχή του Βόλου, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας και χιονόπτωσης.

Σε ανακοίνωσή, του ο δήμος Βόλου αναφέρει ότι «αφού συνεκτιμήθηκε η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία και τις δυσμενείς προγνώσεις για το επόμενο διάστημα, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του δήμου Βόλου θα παραμείνουν και αύριο, Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, κλειστά. Επίσης, αύριο θα είναι κλειστοί και οι παιδικοί σταθμοί, που λειτουργούν με ευθύνη του δήμου Βόλου».

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία οι παρακάτω οδοί ή τμήματα του οδικού δικτύου παραμένουν κλειστοί:

Επ. Ο. Χανίων – Κισσού Μαγνησίας, στη διασταύρωση Χ/Κ «Αγριόλευκες», μέχρι τη διασταύρωση με την Επ. Ο. Βόλου – Ζαγοράς (Κάτω Κλάδος).

Αλόννησος. Το νησί έχει κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο του νησιού.

"Ξεμπλόκαραν" δύο μεγάλες αλατιέρες στη Θεσσαλονίκη

Επί ποδός θα βρίσκονται όλο το βράδυ συνεργεία του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου με αλατιέρες, φορτηγά και φτυάρια να ρίχνουν αλάτι στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα από την έντονη χιονόπτωση.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνο για τον τομέα της πολιτικής προστασίας, Θανάση Ψαρρά, "ξεμπλόκαραν" οι δύο από τις έξι μεγάλες αλατιέρες -είχε παγώσει το αλάτι λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών- και άρχισαν τα δρομολόγια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

"Δύο μεγάλες αλατιέρες ξεμπλόκαραν και σε συνδυασμό με τις δύο μικρές και τα οχτώ φορτηγά, που έχουν ήδη βγει στην πόλη, θα εργάζονται όλο το βράδυ. Το γεγονός ότι δεν παρατηρείται κίνηση με αυτοκίνητα στους δρόμους μας διευκολύνει. Θα ρίξουμε αλάτι σε όλες τις κεντρικές οδούς και πιστεύω ότι το πρωί δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στην κυκλοφορία", δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Ψαρράς.

Εξάλλου, συνεργείο 40 ατόμων θα μεταφέρει σακούλες με αλάτι σε περιοχές όπου εντοπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα από τα χιόνια. Ο δήμος Θεσσαλονίκης καλεί τους δημότες που επιθυμούν να καθαρίσουν τα πεζοδρόμια μπροστά από τα σπίτια τους να προμηθευτούν αλάτι από τα 50 ειδικά καλάθια που έχουν τοποθετηθεί διάσπαρτα σε ολόκληρη την πόλη.

Στη συμπρωτεύουσα, οι παρακάτω οδοί παραμένουν κλειστοί:

Π.Ε.Ο. Χορτιάτη - Άγιου Βασίλειου Ν. Θεσσαλονίκης λόγω χιονόπτωσης, παγετού και ολισθηρότητας του οδοστρώματος ο δρόμος παραμένει κλειστός.

Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Καβάλας από 12ο έως 96ο χλμ. (κόμβος Κερδυλλίων), απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτ-των, με ωφέλιμο βάρος άνω των 3,5 τόνων.

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτ-των, με ωφέλιμο βάρος άνω των 3,5 τόνων.

Διακοπή μαθημάτων στο ΑΠΘ, λόγω του χιονιού. Κλειστά και αύριο ΠΑΜΑΚ, ΑΤΕΙΘ

Τη διακοπή των μαθημάτων και της λειτουργίας των υπηρεσιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σήμερα, από τις 13:00 και μετά, αποφάσισαν οι πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, Θεόδωρο Λαόπουλο, τα προβλήματα που υπήρχαν στη θέρμανση κάποιων κτιρίων, όπως της Φυσικομαθηματικής Σχολής, αποκαταστάθηκαν, ωστόσο, λόγω της έντονης χιονόπτωσης κρίθηκε σκόπιμο εργαζόμενοι, καθηγητές και φοιτητές να μπορέσουν να αποχωρήσουν, πριν δημιουργηθούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Το Φοιτητικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης θα λειτουργήσει κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Εξάλλου, λόγω του παγετού δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στο σύστημα θέρμανσης των αιθουσών εστίασης της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης και γι αυτό λειτουργεί μόνο η άνω αίθουσα, στην οποία κατέστη εφικτό να λειτουργήσει το σύστημα θέρμανσης, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθεί το πρόβλημα και στην κάτω αίθουσα.

Η διοίκηση του ΑΠΘ θα εκτιμήσει το βράδυ εκ νέου την κατάσταση, με βάση και την εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, προκειμένου να αποφασίσει για τα μαθήματα και τη λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος αύριο Τετάρτη 11.1.2016.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης της σοβαρής βλάβης που υπέστη το σύστημα θέρμανσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ωστόσο η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με τη χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και οι συνεχιζόμενες αρνητικές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τον έλεγχο και την επισκευή των παγωμένων σωληνώσεων. «Κάποιες βλάβες επιδιορθώνονται, όμως προκύπτουν και νέες, αλλά με την τροπή που πήρε ο καιρός, κρίνεται ούτως ή άλλως σκόπιμο το πανεπιστήμιο να παραμείνει και αύριο κλειστό» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης.

Στο μεταξύ, παρατείνεται η αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και στο ΑΤΕΙΘ μέχρι και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Οι διοικητικές υπηρεσίες θα λειτουργήσουν κανονικά.

«Για λόγους ασφαλείας» όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν έγιναν σήμερα μαθήματα ούτε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Κλειστή θα παραμείνει και αύριο η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας, στη Ν.Μηχανιώνα.

Κλειστά σχολεία και σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τελικά τα σχολεία και στον δήμο Κομοτηνής μετά από απόφαση του δημάρχου Κομοτηνής που εκδόθηκε πριν λίγα λεπτά. Πρόκειται για απόφαση που έχει να κάνει με το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην θέρμανση των σχολικών μονάδων εξαιτίας της μακράς περιόδου που παρέμεναν κλειστές κατά την διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων.

Την άρση της μεσημβρινής απόφασης του δημάρχου Αλεξανδρούπολης, Βαγγέλη Λαμπάκη, να λειτουργήσουν κανονικά αύριο τα σχολεία στην πρωτεύουσα του νομού, προκάλεσε η πυκνή χιονόπτωση που σημειώνεται αυτή από αργά το απόγευμα της Τρίτης. Η Αλεξανδρούπολη μέσα σε λίγα λεπτά έχει ντυθεί στα λευκά καθώς το χιόνι καλύπτει τα πάντα λόγω και των χαμηλών θερμοκρασιών που εξακολουθούν να επικρατούν στην περιοχή.

Η ύφεση της έντασης των καιρικών φαινομένων κατά τη διάρκεια της ημέρας σε συνδυασμό με την προετοιμασία των συστημάτων θέρμανσης στις σχολικές μονάδες, οδήγησαν το μεσημέρι στην απόφαση να διεξαχθούν κανονικά αύριο τα μαθήματα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που παραμένουν κλειστά από τη Δευτέρα.

Η αποψινή μεταβολή του καιρού με την εκ νέου έναρξη της έντονης χιονόπτωσης είναι μία ακόμη ένδειξη ότι το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και μέρες το Νομό, που πριν λίγες ώρες κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καλά κρατεί.

Η πυκνή χιονόπτωση στην Αλεξανδρούπολη, απαιτεί τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα παρακάτω οδικά τμήματα:

Τμήματα του Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Φερών, Τυχερού και Σουφλίου.

Επ. Ο. Καμαριώτισσας - Χώρας Σαμοθράκης.

Επ. Ο. Καμαριώτισσας – Αλωνίων Σαμοθράκης.

Επ. Ο. Καμαριώτισσας – Θερμών Σαμοθράκης.

Πάτρα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών

Νέα απαγόρευση στην κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και την παλαιά εθνική οδό Κορίνθου-Πατρών, στα όρια του νομού Αχαΐας, θα τεθεί σε ισχύ από τις 17:00, σήμερα, λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, θα απαγορευθεί η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Πατρών από τη χιλιομετρική θέση 159,630, στον κόμβο Πούντας Καλαβρύτων, έως τη χιλιομετρική θέση 205,300, στο ύψος των διοδίων του Ρίου.

Στην παλαιά εθνική οδό θα απαγορευθεί η κυκλοφορία για τις ίδιες κατηγορίες οχημάτων από τη χιλιομετρική θέση 60, στα Μαύρα Λιθάρια, έως το ύψος του κόμβου Ακταίου, στο Ρίο της Αχαΐας. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει έως αύριο, στις 8:00.

Στην Αχαΐα έχουν κλείσει τα παρακάτω τμήματα του οδικού δικτύου:

Διαδημοτική Οδός Τ.Κ. Περιστέρας – Χ/Κ Καλαβρύτων.

Π.Ε.Ο. Κορίνθου – Πατρών, από 60ο χλμ. έως κόμβο Ακταίο Ρίου, απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων.

Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών, από 205,3ο έως 159,63ο χλμ., απαγόρευση κυκλοφορίας μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων.

Ηράκλειο: Κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο τα εξής σχολεία του δήμου Ηρακλείου: Νηπιαγωγείο Βασιλειών, Νηπιαγωγείο Αγίου Βλάσση, Νηπιαγωγείο Αγίου Σύλλα, Νηπιαγωγείο Προφήτη Ηλία, Νηπιαγωγείο Κυπαρισσίου, Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Σύλλα, Δημοτικό Σχολείο Καρκαδιώτισσας, Δημοτικό Σχολείο Προφήτη Ηλία και Γυμνάσιο Προφήτη Ηλία.

Τα υπόλοιπα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Εξ άλλου οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.

Σε περίπτωση επιδείνωσης του καιρού οι γονείς που ενδιαφέρονται για τους παιδικούς σταθμούς στους οικισμούς Κυπαρίσσι, Ασίτες, Παλιανή, Δαφνές, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τη λειτουργία τους.

Ακόμη ανοιχτό θα παραμείνει απόψε, Τρίτη 10 Ιανουαρίου, και το βράδυ της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου, το Κέντρο Αστέγων του δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που λόγω της αναμενόμενης επιδείνωσης του καιρού θα χρειαστούν φιλοξενία.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο Μαλεβιζίου, το Δημοτικό Σχολείο στο Μάραθος θα παραμείνει κλειστό την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017, ενώ όλες οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Ακόμη λόγω του μεγάλου όγκου χιονιού μετά από την εκτεταμένη χιονόπτωση στην ευρύτερη περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου, µε απόφαση του δηµάρχου Μινώα Πεδιάδας, Ζαχαρία Καλογεράκη, κλειστά θα παραµείνουν αύριο Tετάρτη 11 Ιανουαρίου όλα τα σχολεία της πρωτοβάθµιας και της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, της Δημοτικής Ενότητας Καστελλίου.

Οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά καθώς και όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΠΑΛ στις Δημοτικές Ενότητες Αρκαλοχωρίου και Θραψανού.

Την ίδια ώρα τη διακοπή των μαθημάτων στις 11 Ιανουαρίου 2017, ημέρα Tετάρτη, στις παρακάτω σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του δήμου Χερσονήσου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών οι οποίες επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή και οι οποίες καθιστούν την πρόσβαση αλλά και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αδύνατη, ανακοίνωσε ο Δήμος Χερσονήσου.

Συγκεκριμένα, θα παραμείνουν κλειστά:

Στη Δημοτική Κοινότητα Μοχού ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μοχού.

Στη Δημοτική Κοινότητα Επισκοπής, ο Παιδικός Σταθμός, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Επισκοπής.

Στην Τοπική Κοινότητα Σγουροκεφαλίου, το Δημοτικό Σχολείο Σγουροκεφαλίου.

Στην Τοπική Κοινότητα Γωνιών, το Νηπιαγωγείο Γωνιών.

Στην Τοπική Κοινότητα Ελαίας το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Ελαίας.

Τέλος κλειστά θα παραμείνουν την Τετάρτη και τα σχολεία στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου.

Δεν θα λειτουργήσουν σήμερα τα σχολεία σε Λέσβο και Λήμνο

Δεν θα λειτουργήσουν αύριο όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα νησιά της Λέσβου και της Λήμνου.

Επίσης, στην Ικαρία δεν θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ραχών και στη Σάμο οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πύργου.

Κέρκυρα: Χιονίζει από τα ξημερώματα στους Παξούς

Στα άσπρα ντύθηκαν οι Παξοί μετά και την έντονη χιονόπτωση που ξεκίνησε στο νησί από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παξών Σπύρος Βλαχόπουλος, «το νησί είχε να ζήσει παρόμοια φαινόμενα χιονόπτωσης εδώ και δεκαπέντε χρόνια, από το 2002». Οι πυκνές νιφάδες χιονιού έχουν καλύψει μέχρι και τις ακτές στους Παξούς, αλλά και στους Αντίπαξους, ενώ στα άσπρα έχει ντυθεί και ο Γάιος.

Τα σχολεία στους Παξούς θα παραμείνουν κλειστά και αύριο, μετά από απόφαση του δημάρχου, λόγω ολισθηρότητας στους δρόμους. Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ κανονικά διεξάγονται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Μυτιλήνη: Αποκλείστηκαν χωριά

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τη Λέσβο. Σήμερα οι βροχές έλιωσαν τα χιόνια μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, έξω από αυτήν όμως κι ιδιαίτερα στα ορεινά οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται οξύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Αποκλεισμένα είναι τα χωριά στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου στη βόρεια Λέσβο και συγκεκριμένα η Συκαμνιά και η Σκάλα Συκαμνιάς, η Άργενος, η Πελόπη, η Κάπη, η Κλειού, το Υψηλομέτωπο, ο Λεπέτυμνος. Αποκλεισμένα είναι και τα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου, Μεγαλοχώρι, Νεοχώρι, Ακράσι και Αμπελικό. Σύμφωνα με το σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ τα περισσότερα από τα χωριά αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, εδώ και 15 περίπου ώρες. Επίσης, στον ορεινό όγκο του Λεπέτυμνου βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στις στάνες τους έξι κτηνοτρόφοι, ενώ έχει ζητηθεί από τις περιοχές αυτές και η μεταφορά ασθενών και ιδιαίτερα νεφροπαθών που χρήζουν αιμοκάθαρσης.

Ανάλογα προβλήματα αποκλεισμών αντιμετωπίζουν και τα χωριά στον ορεινό όγκο της Αγιάσου στον Όλυμπο και στη δυτική Λέσβο όπου το χιόνι σε κάποια σημεία ξεπέρασε το 1,5 μέτρο. Προβλήματα συνεχόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση λόγω βλαβών σε μονάδες παραγωγής ενέργειας καταγράφονται από χθες σε όλη τη Λέσβο. Σε αυτές γίνεται προσπάθεια οι βλάβες να αποκατασταθούν σε μεγάλο βαθμό όμως και σήμερα το απόγευμα θα υπάρξουν προγραμματισμένες εκ περιτροπής διακοπές. Χθες το βράδυ υπήρξε βλάβη και στη γραμμή της ΔΕΗ από Καλλονή προς Πέτρα και Μόλυβο με αποτέλεσμα να είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και χωρίς νερό όλη η περιοχή. Σταδιακά η βλάβη αυτή αποκαταστάθηκε.

Όλα τα διαθέσιμα μέσα του Δήμου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Στρατού, βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση για τη διάνοιξη των δρόμων σε ολόκληρη τη Λέσβο. «Καταβάλλοντας, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου, το μέγιστο των προσπαθειών τους, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατό».