Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Colmar:Είναι αυτή η πιο όμορφη πόλη της Ευρώπης;



Ξεχάστε για λίγο το πολύβουο Παρίσι και ταξιδέψτε σ' ένα παραμυθένιο κόσμο, εκεί όπου το χρώμα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Μπαλκόνια ανθισμένα, γραφικά σοκάκια και ένα μικρό κανάλι σας περιμένουν σ' ένα από τα 9 ευρωπαϊκά θαύματα, σύμφωνα με το CNN, στο Colmar.

Η γαλλική επαρχία κρύβει πολύτιμους θησαυρούς. Λίγα μόνο χιλιόμετρα έξω από το Στρασβούργο θα το βρείτε. Είναι το Colmar και σας περιμένει. Στο πασίγωνστο «δρόμο του κρασιού» το ταξίδι αυτό δεν μπορεί παρά να είναι μεθυστικό!

Το Colmar βρίσκεται στο βορειανατολικό τμήμα της Γαλλίας και φιλοξενεί περίπου 65.000 κατοίκους. Από τον 9ο μ.Χ. αιώνα η πόλη αυτή ευημερεί χάριν της αμπελουργίας και της βιομηχανικής ανάπτυξης, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο τουρισμός της.

Αξιοθέατα

Η γοτθική αρχιτεκτονική, που κυριαρχεί στα  περισσότερα κτίρια, θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Μουσεία, καθεδρικοί ναοί, αρχιτεκτονικά μνημεία και συντριβάνια κοσμούν την πόλη και την κάνουν μοναδική!

Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε κλασσικά, αναπαλαιωμένα κτίρια της εποχής του 9ου αιώνα.  Χαρακτηριστικό κτίριο του Colmar είναι ο πύργος της περιοχής, το Maison Pfister βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με περίτεχνη διακόσμηση και γερμανική αναγεννησιακή αρχιτεκτονική από το 1537.

Είτε είστε φιλόθρησκοι είτε όχι, μην χάσετε την ευκαιρία για μια επίσκεψη στον καθεδρικό ναό St Martin Eglise.  Εάν θέλετε το ταξίδι σας να γίνει λίγο πιο εποικοδομητικό, τρέξτε προς το μουσείο Unterlinden, το οποίο φιλοξενεί έργα τέχνης από τον 13ο αιώνα (το Colmar είναι η γενέτειρα του ζωγράφου Martin  Schongauer και του γλύπτη Frenteric Bartholdi, οι οποίοι σχεδίασαν το Άγαλμα της Ελευθερίας)!

Κάντε ένα μικρό διάλειμμα από την διαδρομή σας στο άκρως γραφικό Colmar και δοκιμάστε τις τοπικές λιχουδιές. Δε θα σας είναι εύκολο να αντισταθείτε στα τοπικά, πολύχρωμα γλυκίσματα, καθώς ούτε και στις περιβόητες, γαλλικές κρέπες. Πάρτε δυνάμεις, γιατί έχουμε ακόμα πολύ δρόμο!

Συνεχίζουμε τη πορεία μας μέσα από τα γραφικά, πέτρινα σοκάκια. Διακρίνουμε πολλά ξύλινα, παραδοσιακά σπίτια και άλλα με αρκετές πέτρινες λεπτομέρειες.  Μέρος - σταθμός στο ταξίδι μας στο Colmar δεν μπορεί παρά να είναι η Μικρή Βενετία «la petite Venice». Η περιοχή αποκαλείται έτσι λόγω του μικρού καναλιού, που διαθέτει η περιοχή και θυμίζει αρκετά τη γνωστή ιταλική Βενετία. Μην παραλείψετε να απαθανατίσετε φωτογραφικά αυτό το μέρος, ενώ αν είστε πιο ρομαντικοί επισκεφτείτε το αργά το απόγευμα, δημιουργώντας μια πολύ γλυκιά ανάμνηση.

Τελευταίος σταθμός σας το μουσείο Εθνικής Ιστορίας και Εθνογραφίας του 1859. Στη συλλογή του θα βρείτε πολλά εκθέματα ταριχευμένων ζώων και τεχνημάτων από τις πρώτες γερμανογαλλικές αποικίες και μερικά αρχαία αιγυπτιακά εκθέματα.

Extra info: η μοναδική παρατονία στο παραμυθένιο, γοτθικό τοπίο είναι ο μεγάλος αριθμός Ferrari, που θα δείτε στους δρόμους του, πράγμα όμως που δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους!

Γαστρονομία

Κατά τη διαμονή σας στο Colmar θα συνειδητοποιήσετε πως είναι μια περιοχή ευχάριστη, πολύχρωμη και μυρωδάτη!  Έχοντας φτάσει στη πηγή, πρέπει να πιείτε και... κρασί! Τι άλλο; αφού βρίσκεται στο «Δρόμο του κρασιού»!

Τα πιο γνωστά, γαλλικά κρασιά παγκοσμίως γεννιούνται εκεί. Υπάρχουν 3 είδη: AIsace Appellation Controle,Alsace grand cru Appellation Controle, Cremant d Alsace Appellation Controle. Μπορείτε μάλιστα να διοργανώσετε μια σύντομη εκδρομή, λίγο πιο έξω από το Colmar για να δείτε τα αμπέλια, καθώς και την διαδικασία παρασκευής του κρασιού.

Αν και γαλλική πόλη, θα διαπιστώσετε πως αρκετοί μιλούν και γερμανικά λόγω των βαυαριανών συνόρων! Από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία της Αλσατίας είναι το πάντρεμα της γερμανικής και γαλλικής κουλτούρας. Το «άγριο» γερμανικό Sauerkraut γίνεται«choucroute garnie a Ι alsacienne»: μαριναρισμένο λάχανο, σιγομαγειρεμένο με 3-4 διαφορετικά λουκάνικα, χοιρινά ποδαράκια, παστό χοιρινό, ενώ μπορεί να προστεθεί και μπουτάκι από πέρδικα ή χήνα.

Το Colmar είναι διάσημο επίσης για το foie - gras, καθώς και τα διάφορα pates και terrines. Οι λάτρες του ψαριού θα ενθουσιαστούν με τη «truite au bleu», πέστροφα ελαφρά ποσέ - σε ένα φοβερό ζωμό (court bouillon) με βότανα, κρεμμυδάκια και καροτάκια.

Πρόσβαση:

Το ταξίδι σας μπορεί να γίνει πιο σύντομο και ενδιαφέρον, εάν ταξιδέψετε αεροπορικώς ως το Στρασβούργοκαι από εκεί μεταβιβαστείτε στο τρένο. Το ταξίδι διαρκεί 30′ με το τρένο. (http://www.thetrainline-europe.com). Εναλλακτικά, άφιξη στο αεροδρόμιο του Colmar με ενδιάμεσο σταθμό την Φρανκφούρτη.

Info:

Ιδανικό ταξίδι για την Άνοιξη και το Καλοκαίρι, που θα το βρείτε ανθισμένο και με ηπιότερη θερμοκρασία. Τον Νοέμβριο - Δεκέμβριο για μια πιο χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα.