Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 -

Εσύ το ήξερες; – Αυτή είναι η συνήθεια στον ύπνο που προκαλεί ρυτίδες



Εσύ ήξερες ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη συνήθεια ύπνου που κάνει κακό στο δέρμα;

Ο ύπνος στο πλάι ή μπρούμυτα μπορεί να αποτελεί αιτία για τη δημιουργία ρυτίδων αλλά και λόγο για μία συνολικά γερασμένη εμφάνιση.

Ο δερματολόγος Dr. Erum Ilyas εξηγεί πως «αν κοιμάστε μπρούμυτα ή στο πλάι για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει πίεση που συμπιέζει το δέρμα σας. Έτσι, υπάρχει ένα φαινόμενο σύνθλιψης που εμφανίζεται. Με αυτό το στοιχείο της σύνθλιψης που υπάρχει σταθερά, το δέρμα σας μπορεί να αρχίσει να διασπά κάποιο κολλαγόνο που εντοπίζεται σε αυτές τις περιοχές, ώστε μερικές φορές να χαράσσονται γραμμές».

Ενώ το να επιδίδεστε περιστασιακά σε αυτή τη συνήθεια δεν είναι πιθανό να συμβάλλει στη δημιουργία μόνιμων ρυτίδων, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο αν αυτή είναι η θέση ύπνου που επιλέγετε.

«Κάθε φορά που έχετε επαναλαμβανόμενη πίεση στο δέρμα, μπορεί να έχει αντίκτυπο. Όταν κοιμάστε στο πλάι, η μία πλευρά του προσώπου συμπιέζεται, και αν το κάνετε αυτό νύχτα με τη νύχτα για μια περίοδο ετών, θα αρχίσετε να βλέπετε αλλαγές στη μία πλευρά του προσώπου που δεν βλέπετε στην άλλη», δήλωσε ο δερματολόγος και δερματοχειρουργός Dr. Dustin Portela.

Δεν επηρεάζεται μόνο το πρόσωπο από τον ύπνο στο πλάι ή μπρούμυτα

Δεν είναι, όμως, μόνο το πρόσωπό σας που θα μπορούσε να καταλήξει με ρυτίδες με αυτή την κακή συνήθεια ύπνου -είναι και ο λαιμός και το στήθος σας.

Η δερματολόγος Dr. Deanne Mraz Robinson δήλωσε στο Allure ότι ενώ η θέση ύπνου σας από μόνη της είναι απίθανο να προκαλέσει σημάδια γήρανσης, μπορεί να αποτελέσει παράγοντα, ειδικά δεδομένου ότι το ώριμο δέρμα δεν είναι τόσο ελαστικό όσο το νεανικό.

«Αυτές οι συνθήκες ύπνου μπορούν να επιταχύνουν και να εντείνουν τις ρυτίδες στο στήθος, το λαιμό και το πρόσωπο. Οι ρυτίδες από τη θέση ύπνου θα είναι πιο εμφανείς στο πιο χαλαρό δέρμα, γι’ αυτό και θα τις δείτε στο στήθος ενός ενήλικα αλλά σπάνια σε ένα παιδί», μοιράστηκε η δερματολόγος.

Τι σημαίνει αυτό για όσους κοιμούνται στο πλάι ή μπρούμυτα; Ότι θα πρέπει να προσπαθείτε να κοιμάστε ανάσκελα.