Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Σε λειτουργία το νέο ρωσικό ωκεανογραφικό σκάφος



Το ολοκαίνουργιο ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος «Yantar» το οποίο είναι εξοπλισμένο με δύο αυτοκινούμενα οχήματα βαθιάς βύθισης έλαβε το ρωσικό ναυτικό.
Το πλοίο χτίστηκε στα ρωσικά ναυπηγεία της Βαλτικής με το ίδιο όνομα, Yantar, και θα χρησιμοποιηθεί για την έρευνα και διάσωση σε βαθιά ύδατα.

Το πλοίο έχει βαφτίσει το Yantar, τη ρωσική λέξη για το κεχριμπάρι. Το όνομα δόθηκε εξαιτίας του ρωσικού ναυπηγείου της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ, όπου κατασκευάστηκε και φέρει το ίδιο όνομα.

Το σκάφος έγινε, επίσης, γνωστό ως «Project 22010» και έχει σχεδιαστεί για  έρευνα βαθέων υδάτων. Το σκάφος μήκους 108,1 μέτρων με ένα κόστος 17,2 εκατ, αναπτύχθηκε από την lmaz Central Marine Design Bureau στην Αγία Πετρούπολη.

Το σύστημα πρόωσης περιλαμβάνει δύο έλικες σταθερού βήματος και δύο έλικες του πηδαλίου. Το πλοίο μεταφέρει τον τελευταίο και πιο καινοτόμο εξοπλισμό για ακουστικές, βιολογικές, φυσικές και γεωφυσικές έρευνες. Έχει εκτόπισμα 5.200 τόνων, μέγιστη ταχύτητα 15 κόμβων και μπορεί να φιλοξενήσει ένα πλήρωμα 60 μελών.

Ο εξοπλισμός του σκάφους περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο βαθέων υδάτων, αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUVs) Rus και Konsul, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα Konsul και Rus είναι μια νέα κατηγορία ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων βαθέων υδάτων και είναι κάπως μικρότερα από το γνωστό Mirs. Μπορούν να  φιλοξενούν ένα πλήρωμα δύο ατόμων αντί τριών αλλά είναι καθαρά εγχωρίως παραγόμενα σκάφη και έχουν ένα υψηλότερο μέγιστο βάθος λόγω των υφάλων τους από πεπιεσμένο τιτάνιο. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, το  Konsul βούτηξε στα 6,270 μέτρα.

«Το Yantar είναι εξοπλισμένο με ένα μοναδικό ερευνητικό επιστημονικό συγκρότημα στο πλοίο, το οποίο επιτρέπει τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το περιβάλλον του ωκεανού, τόσο σε κίνηση όσο και σε αναμονή.

Δεν υπάρχουν παρόμοια συγκροτήματα οπουδήποτε, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας βαθέων υδάτων στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, Αλεξέι Μπουριλιτσεφ.

Το Yantar έχει αναλάβει υπηρεσία στον Βόρειο Στόλο της Ρωσίας.