Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

Οι εκδηλώσεις προς τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στην Οδησσό θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης



Την Τρίτη, στις 2 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώνονται τέσσερις μήνες από την ημέρα της τραγωδίας που έγινε στην Οδησσό. Τώρα όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέρος στο «αντιφασιστικό μαραθώνιο» ως σημάδι αλληλεγγύης με την αντιφασιστική αντίσταση της Ουκρανίας.

Την Τρίτη οι ακτιβιστές από τη Λετονία, τη Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία θα βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι κατά της πολιτικής ανοχής των ουκρανικών αρχών και των Ευρωπαίων πολιτών στις εκδηλώσεις του νεοναζισμού.

Στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Πολωνία στην ημέρα αυτή αφιερώθηκαν τελετές εγκαινίων των εκθέσεων φωτογραφίας, αφιερωμένων στα γεγονότα στον Οίκο Συνδικάτων στην Οδησσό και στην ανθρωπιστική καταστροφή που διερύνεται την παρούσα στιγμή στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

Στην Οδησσό η εκδήλωση της μνήμης θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00, στο χωράφι Κουλικόβο. Την διοργανώνει η «Φωνή της Οδησσού». Ειδικότερα, θα γίνει το flashmob «Οδησσός πριν και μετά τις 2 Μαΐου...» μετά από το οποίο στην Οδησσό και ταυτόχρονα οι ακτιβιστές στο Χάρκοβο θα πετάξουν μαύρα μπαλόνια και θα ανάψουν κεριά.

Στη Λετονία οι ακτιβιστές των αντιφασιστικών κινημάτων σκοπεύουν να φτιάξουν μια ενιαία ζωντανή αλυσίδα μεταξύ των πρεσβειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας που θα συμβολίζει την αιώνια αδελφότητα των δύο σλαβικών αυτών λαών.

Στη Δανία η κοινωνική οργάνωση «Ομάδα των αντιφασιστών της Δανίας» διοργανώνει το μπλόκο με απαίτηση της αντικειμενικής ανάκρισης τραγικών γεγονότων στην Οδησσό. Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της χώρας και οι κοινωνικές οργανώσεις στήριξης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στις Βρυξέλλες η πανευρωπαϊκή εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία του Λουξεμβούργου μπροστά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Βουλής. Οι συμμετέχοντες θα κρατούν στα χέρια τους μαύρα φουσκωτά μπαλόνια με επιγραφή «Remember Odessa» («Θυμούμαστε την Οδησσό») και τις φωτογραφίες της τραγωδίας.

Στο Βερολίνο στις 17.00 της 2ης Σεπτεμβρίου κοντά στην Πύλη του Βραντενβούργου θα αρχίσει το συλλαλητήριο προς μνήμη των θυμάτων στην Οδησσό. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με το μπλόκο στην πρεσβεία της Ουκρανίας στη Γερμανία.

Στην Ιρλανδία θα γίνει μπλόκο κοντά στην πρεσβεία της Ουκρανίας. Στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, θα γίνει η μη επιτρεπόμενη εκδήλωση προς μνήμη των θυμάτων στην Οδησσό.

Υπενθυμίζουμε, στην Οδησσό στις 2 Μαΐου οι νεοναζί έβαλαν φωτιά στον Οίκο Συνδικάτων στον οποίο κρύβονταν οι διαμαρτυρόμενοι με το κρατικό πραξικόπημα που έγινε στο Κίεβο. Όσους προσπαθούσαν να διασωθούν από τις φλόγες, οι εθνικιστές πυροβολούσαν και σκότωναν με ρόπαλα και πέτρες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, στην Οδησσό σκοτώθηκαν 48 άτομα. Ταυτόχρονα στο Υπουργείο ανέφεραν ότι στον τόπο της πυρκαγιάς στον Οίκο Συνδικάτων βρέθηκαν ίχνη από χλωροφόρμιο, αυτή η ουσία δήθεν έγινε αιτία θανάτου των 32 ατόμων. Έξι άτομα σκοτώθηκαν από σφαίρες, άλλα 10 έπεσαν από τα παράθυρα στη διάρκεια της φωτιά και σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με τα ανεπίσημα δεδομένα, ο αριθμός των θυμάτων στον Οίκο Συνδικάτων στην Οδησσό υπερέβη 100 άτομα.