Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Αλλαγές για την ΕΛ.ΑΣ στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας: Πού θα μένουν τα θύματα, επεκτείνεται το panic button - Εγχειρίδιο με ειδικές οδηγίες για τους αστυνομικούς



Ασφαλής μεταφορά και διαμονή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κεντρική παρακολούθηση καταγγελιών, απολογισμός και λογοδοσία για τη διαχείριση περιστατικών, άμεση ενημέρωση διοικητή Α.Τ. και Επόπτη Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Πρόκειται για τις τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με 3.000 Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., το πρωί της Παρασκευής.

 
ΕΛΑΣ: Τι αλλάζει στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας - Πού θα μένουν τα θύματα, επεκτείνεται το panic button

"Ο πολίτης θέλει και πρέπει να νιώσει ασφαλής όταν έρθει σε εμάς. Σε κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας υποχρεούμαστε να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να νιώσει η γυναίκα ασφαλής και να είμαστε σίγουροι πριν φύγει από εκεί, ότι θα συνεχίσει να είναι ασφαλής", τόνισε ο υπουργός, ζητώντας από τους αστυνομικούς να πέφτουν πάνω από το πρόβλημα σαν να είναι δικό τους και να μπαίνουν στη θέση των θυμάτων.

Οι τέσσερις νέες οδηγίες αναμένεται να προστεθούν στο Εγχειρίδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο θα παραμείνει βασικός πυλώνας στον τρόπο λειτουργίας των αστυνομικών.

Χρυσοχοΐδης στο Star: "Είμαι συντετριμμένος από τον θάνατο της Κυριακής- Έχει μείνει πίσω από τις εξελίξεις η Αστυνομία"

Έμφαση στην ενσυναίσθηση - Επεκτείνεται το panic button

Αστυνομικό Τμήμα

Ο οδηγός 21 σελίδων δημιουργηθηκε το 2021 και σταδιακά κωδικοποιήθηκε σε απλή μορφή και εμπλουτίστηκε με προσαρμογές στις νέες νομοθετικές αλλαγές για την ενδοοικογενειακή βία. Εκτός από την αλληλουχία των ενεργειών που προβλέπονται και τις αναφορές στη σχετική νομοθεσία, το Εγχειρίδιο περιλαμβάνει ειδικές οδηγίες προκειμένου οι αστυνομικοί να διαχειρίζονται τα θύματα με ενσυναίσθηση παρέχοντας υποστήριξη.

Στην περίπτωση της Κυριακής διαπιστώθηκαν παραλείψεις αναφορικά με αυτές τις οδηγίες, αλλά και κενά που σχετίζονται με τις προβλεπόμενες ενέργειες που αναγράφονται στο Εγχειρίδιο.

Η πρώτη προσθήκη αφορά την κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη. Στα πλαίσια της παρακολούθησης και της λογοδοσίας των εμπλεκόμενων αστυνομικών, στο εξής, κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Σε κοιτώνες και ξενοδοχεία η διαμονή θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας- Νέα στοιχεία από τη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη-αστυνομικών

Με βάση τις επικαιροποιημένες οδηγίες, ο Αξιωματικός Υπηρεσίας οφείλει να ενημερώνει για κάθε περιστατικό τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας, προκειμένου να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση.

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και στην υποδοχή των θυμάτων από τις αστυνομικές αρχές, όπου πλέον δίνεται ρητή εντολή για να εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα θύματα θα φιλοξενούνται σε κοιτώνες του Υπουργείου Οικογένειας, ενώ από την ΕΛΑΣ θα γίνεται προσπάθεια για διαμονή σε ξενοδοχεία, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.

Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.