Τρίτη 07 Μαΐου 2024 -

Τόσκας: Σκοπός της Ευρώπης δεν είναι να δημιουργεί κάστρα και να γίνει φρούριο



Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης της νέας Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6 Οκτωβρίου 2016, στο μεθοριακό πέρασμα Kapetan Andreevo, στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας.

Ο κ. Τόσκας ρωτήθηκε αρχικώς για τη φύλαξη των συνόρων και την ενδεχόμενη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο.
«Η σημερινή μέρα όπως ξέρετε σηματοδοτεί την έναρξη της λειτουργίας της FRONTEX με ένα άλλο πρόσωπο, με το πρόσωπο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, της συνοριακής και ακτοφυλακής και την αρχή της λειτουργίας του πολυεθνικού κέντρου επαφών εδώ στο Καπετάν Ανδρέεβο. Υπάρχει όπως βλέπετε μία γενικότερη αντίληψη ενίσχυσης της ασφάλειας σε γενικότερο επίπεδο, της ασφάλειας επειδή το κοινό έγκλημα περνάει τα σύνορα πλέον με μεγάλη ευκολία. Αλλά και τα προβλήματα περνούν τα σύνορα, όπως το μεταναστευτικό πρόβλημα και η Ευρώπη με κοινό πλέον τρόπο προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα αυτά.

Εμείς είμαστε σε ένα πολύ ευαίσθητο χώρο. Είμαστε κοντά στις προκλήσεις, είμαστε κοντά στην αστάθεια, γι αυτό θα πρέπει να ενισχύονται οι προσπάθειες εκείνες που μειώνουν την αστάθεια, οι προσπάθειες εκείνες που αυξάνουν τη συνεργασία και οι προσπάθειες εκείνες που αυξάνουν τα κοινά μέτρα ασφάλειας, με παράλληλη διαφύλαξη των δημοκρατικών θεσμών και των ευρωπαϊκών αξιών. Σε ένα τέτοιο κλίμα έγινε σήμερα η τελετή έναρξης της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και περιμένουμε να δούμε προς το τέλος του έτους με ποιόν τρόπο μπορεί να υλοποιηθεί . Η χώρα μας ήταν πάντοτε υπέρ της λειτουργίας μίας τέτοιας υπηρεσίας ευρωπαϊκής που θα διασφαλίζει τα σύνορα και τις ευρωπαϊκές ακτές γιατί πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και των συνόρων μας και των ακτών μας.

Ήδη η FRONΤEX λειτουργεί στο επίπεδο της επιχείρησης «Ποσειδών» που είναι στο πλαίσιο του μεταναστευτικού ζητήματος και, από εκεί και πέρα, πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί η παρουσία της με περισσότερο προσωπικό και περισσότερα μέσα στην περιοχή μας. Βέβαια, υπάρχουν και άλλες περιοχές της Ευρώπης που έχουν προβλήματα, όπως είναι εδώ η Βουλγαρία, όπως είναι κύρια η Ιταλία, όπου τα μεταναστευτικά ρεύματα κατευθύνονται τελευταία. Προσπαθούμε σε συνεργασία με την Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα . Εμείς έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία σε διμερές επίπεδο με τη Βουλγαρία –και με την Τουρκία που είναι εκτός Ευρώπης βέβαια- και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος. Πρέπει να υπάρχουν τέτοιες συνεργασίες και σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε».

Αναφορικά με τη συμβολή της Ελλάδας στο σχέδιο, δήλωσε πως «η Ελλάδα δίνει σε καθημερινή βάση ένα πολύ μεγάλο αριθμό προσωπικού και μέσων στα νησιά μας και στον Έβρο για τη φύλαξη και την επιτήρηση των συνόρων μας . Από εκεί και πέρα όπου μπορούμε. Μπορεί να δώσουμε και σε άλλες χώρες, αλλά η κύρια προσπάθεια είναι στη διαφύλαξη του δικού μας χώρου».

Όσον αφορά την ανησυχία που εκφράζεται από ορισμένους, ότι ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός περιχαρακώνει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, αναπληρωτής υπουργός απάντησε: «Όπως ακούσατε και από τον Επίτροπο, τον κύριο Αβραμόπουλο, δεν είναι σκοπός της Ευρώπης να δημιουργήσει κάστρα , να κάνει την Ευρώπη φρούριο. Αλλά από αυτό το σημείο, μέχρι το σημείο του να μην φυλάττουμε τα σύνορα ή να είναι ξέφραγο αμπέλι, υπάρχει διαφορά. Κάπου στη μέση βρίσκονται οι αλήθειες και κάπου στη μέση βρίσκονται οι λύσεις των προβλημάτων».