Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Κακλαμάνης: Οι εκλογές δεν κερδίζονται με αλλαγές των εκλογικών νόμων



Ο ανεξάρτητος βουλευτής μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή της Κάτιας Μακρή αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διαμορφωθείσα πολιτική κατάσταση και στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Οι εκλογές δεν κερδίζονται με αλλαγές των εκλογικών νόμων. Κερδίζονται με αλλαγές στην πολιτική μίας κυβέρνησης. Πρώτο αυτό. Και δεύτερο, αν ένας εκλογικός νόμος αποδεδειγμένα, ή κατά μεγάλη παραδοχή, πρέπει να αλλάξει, αλλάζει το πρώτο τρίμηνο της βουλευτικής περιόδου που προκύπτει μετά από μία εκλογική αναμέτρηση. Δεν αλλάζει το τελευταίο τρίμηνο μιας πιθανής εκλογικής αναμέτρησης», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

Και πρόσθεσε: «Ενδεχομένως, το μόνο που μπορεί να αλλάξει, διότι πράγματι είναι ένα, εντός εισαγωγικών η λέξη, τερατούργημα, είναι η μεγάλη περιφέρεια της Β’ Αθηνών. Απο κει και πέρα τα υπόλοιπα το να τα συζητάμε, δεν ξέρω το σκεπτικό του κ. Βενιζέλου. Εμένα συμπίπτει η άποψή μου με την άρνηση του κ. Σαμαρά να δεχθεί να συζητήσει αυτή τη στιγμή αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά μηδένα προ του τέλους μακάριζε γιατί πολλές φορές έχουμε δεν να έχουν οι δύο αυτοί άνδρες διαφορετικές απόψεις και στο τέλος να καταλήγουμε αλλού».

Στο ερώτημα αν είναι διατεθειμένος να ανταποκριθεί σε ένα πιθανό κάλεσμα εν όψει και των γενεθλίων της Νέας Δημοκρατίας στις 4 Οκτωβρίου ο ανεξάρτητος βουλευτής ανέφερε: «Εξαρτάται πως γίνεται το κάλεσμα και γιατί γίνεται. Αν το κάλεσμα γίνεται “ελάτε όλοι μέσα γιατί χανόμαστε” θα αποτύχει. Αν το κάλεσμα γίνεται ουσία και εννοώ να είναι μία εκδήλωση που θα υπάρξει από όλους μας, βεβαίως πάντα ο αρχηγός έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, μία κομματική αυτοκριτική πως παραδείγματος χάρη από τις εκλογές του 2009 μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014 χάθηκαν από την παράταξη 1 εκατ. ψήφοι, αυτό δεν έχει ασχοληθεί ποτέ κανείς μας, δεν έχει δώσει καμία απάντηση».

Και σημείωσε: «Αν είναι ένα κάλεσμα που μέσα στην εκδήλωση θα είναι μία επιστροφή ουσιαστική στις ρίζες της παράταξης, δηλαδή στην ιδρυτική διακήρυξη της 4ης Οκτωβρίου του 1974, βεβαίως διανθισμένη αυτή με κάποιες προσαρμογές το 2014 διότι ξέρω ότι μετά από 40 χρόνια κάποια πράγματα έχουν αλλάξει είτε γιατί το θέλουμε είτε γιατί άλλαξαν από μόνα τους, τότε είναι μία άλλη ιστορία και θα το δω και εγώ με διαφορετικό μάτι. Εξάλλου, εγώ δεν έφυγα από το κόμμα, εξεδιώχθην. Αλλο φεύγω, άλλο εκδιώκομαι».