Σάββατο 18 Μαΐου 2024 -

Kαταστροφή χωρίς προηγούμενο στη Βραζιλία: 37 οι νεκροί από τις πλημμύρες – Δεκάδες αγνοούμενοι



Τουλάχιστον 37 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 74 αγνοούνται από τις πλημμύρες που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες τη νότια Βραζιλία, σύμφωνα με νεότερο, προσωρινό απολογισμό.

Ολόκληρες πόλεις έχουν αποκοπεί, με τις πλημμύρες να έχουν προκαλέσει καταστροφές στην πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, όπου αναμένεται να βρέχει τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή.

Οι ανθρώπινες απώλειες και υλικές ζημιές είναι μεγάλες και καταγράφονται κυρίως στην κεντρική περιοχή της πολιτείας του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ, που συνορεύει με την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

 

Στο Πόρτο Αλέγκρε, την περιφερειακή πρωτεύουσα με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, η καταστροφή «δεν έχει προηγούμενο», προειδοποίησε ο κυβερνήτης Εντουάρντου Λάιτε.

Οι αρχές εκτιμούν ότι η στάθμη του ποταμού Γκουάιμπα μπορεί να φθάσει τα 5 μέτρα μέσα στις επόμενες ώρες. Το ιστορικό ρεκόρ, που χρονολογείται από το 1941, είναι 4,71 μέτρα.

«Η χειρότερη καταστροφή»

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, η πολιτεία του Ρίο Γκράντε ντου Σουλ βιώνει τη «χειρότερη κλιματική καταστροφή στην ιστορία της».

Τουλάχιστον τέσσερα φράγματα «είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κινδυνεύοντας να σπάσουν», προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές.

Περισσότερες από 250 τοποθεσίες έχουν πληγεί εδώ και αρκετές ημέρες από καταστροφικές καταιγίδες.

Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών μιλά για κάπου 351.000 πληγέντες. Συνολικά, 23.600 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters