Σάββατο 20 Απριλίου 2024 -

Παγκόσμια συγκίνηση για τον Πανάγιο Τάφο: Σήμερα παραδίδεται αποκατεστημένος από τους Ελληνες επιστήμονες στους χιλιάδες προσκυνητές



Πλήρως αποκατεστημένο και έτοιμο να δεχτεί ξανά τους αμέτρητους προσκυνητές που συρρέουν καθημερινά στα Ιεροσόλυμα είναι πλέον το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου μετα τις πολυμηνες εργασιες της διεπιστημονικής ομάδας του Εθνικου Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας Αντωνίας Μοροπούλου. 

Αποστολή Ιεροσόλυμα Πέπη Οικονομάκη

Όλη τη νύχτα τα συνεργεία δούλευαν πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την τελετή της επίσημης παράδοσής του στο κοινό που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Έλληνα πρωθυπουργού.

 
Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ Θεόφιλος στην έναρξη της τελετής της παράδοσης του Ιερού κουβουκλίου τόνισε την σοβαρότητα του έργου, την σημαντική δουλειά την επιστημόνων του εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και δήλωσε συγκινημένος από τα ευρήματα.
 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαιος στην ομιλία του για την παράδοση του Πανάγιου  Τάφου από την επιστημονική ομάδα στο Πατριαρχείο συγκινημένος τόνισε μεταξύ άλλων:

 

"Μένουμε έκθαμβοι από το έργο και την αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου  και γινόμαστε μια ψυχή αφού είδαμε αυτό το έργο να οκοκληρώνεται.

Αφού είδαμε τις μυροφόρες να αποκαλύπτονται στις αγιογραφίες του ιερού Κουβουκλίου και τα ευρήματα από την επιστημονική ομάδα του εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου νιώθουνε απέραντη συγκίνηση".
 
Στη συνέχεια έδωσε  συγχαρητήρια στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ Θεόφιλο και αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος βρισκόταν επίσης στην τελετή παράδοσης , θυμίζοντας του ότι είναι πρωθυπουργός σε μια ορθόδοξη χώρα της οποία  πρέπει να ηγείται  με ανάλογα συναισθήματα.
 
Τσίπρας: Το έργο του Παναγίου Τάφου αναδεικνύει την ιστορία της Ορθόδοξης πορείας της Ελλάδας
 

Την περηφάνια του και το θαυμασμό του για το έργο που έχει συντελεστεί στον Πανάγιο Τάφο εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας από τα Ιεροσόλυμα. 

"Παρακολούθησα το έργο σαν μηχανικός και σαν πρωθυπουργός της χώρας.

Το έργο αυτό αναδεικνύει τον διπλωματικό δρόμο  της Ελλάδας και την ιστορία της ορθόδοξης πορείας της. 
Το εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιτέλεσε ένα ιστορικό έργο. 
Πρόκειται για πρωτοποριακή μελέτη που με τη συνεργασία όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων ολοκληρώθηκε αισίως. 
Η προσπάθεια αυτή έχει και συνέχεια όπως με ενημέρωσε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων 
Η κυβέρνηση θα είναι αρωγός. 
Οι Έλληνες στήριξαν πάντα τον Πανάγιο Τάφο. 
Κάποτε ο Μητιλιναίος Κομνηνός , σήμερα η επιστημονική ομάδα του Μετσοβίου Πολυτεχνείου. 
Το σημερινό έργο αναδεικνύει το όραμα και τη βούληση των ανθρώπων. 
Όταν το όραμα και η βούληση συνταχθεί με την ορθόδοξη πίστη έχει αυτα τα αποτελέσματα. 
Είμαι  περήφανος γι αυτή την ιστορικής  σημασίας τελετή". 

 

Στη διεπιστημονική ομάδα του ΕΜΠ, με επικεφαλής την Αντωνία Μοροπούλου, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών συμμετείχαν οι καθηγητές Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ανδρέας Γεωργόπουλος και ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών Κωνσταντίνος Σπυράκος. Οι Έλληνες επιστήμονες εργάστηκαν επί εννέα μήνες προκειμένου να αποκαταστήσουν το μοναδικό -και πολύπαθο- μνημείο της χριστιανοσύνης.

Η εργασία της αναστήλωσης υπήρξε περίπλοκη και δυσχερής, όχι μόνο από τεχνική αλλά και πολιτική άποψη, καθώς γύρω από τον Πανάγιο Τάφο μαίνονται προαιώνιοι ανταγωνισμοί μεταξύ των θρησκευτικών ταγμάτων που ερίζουν για τα κυριαρχικά δικαιώματα επί του μνημείου.

Η αναστήλωση του Ιερού Κουβουκλίου, καθυστερούσε επί σχεδόν 200 χρόνια λόγω της ασυμφωνίας μεταξύ των ταγμάτων, άρχισε τον Ιούνιο του 2016 μετά από σχετική πρόταση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου προς το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Βεβαίως είχε προηγηθεί η συγκατάθεση των άλλων δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, δηλαδή των Φραγκισκανών και των Αρμενίων. Επίσης, οι ισραηλινοί φορείς είχαν καταστήσει σαφές ότι απαιτείται επειγόντως συντήρηση στο Ιερό Κουβούκλιο για λόγους ασφαλείας. 

Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου περιέλαβε δύο νέα στοιχεία: Την διάνοιξη παραθύρου ώστε οι προσκυνητές να έχουν οπτική επαφή με το φυσικό βραχώδες υπόστρωμα επί του οποίου οικοδομήθηκε ο ναός και η τοποθέτηση χριστιανικού σταυρού στην κορυφή του Κουβουκλίου. Η επιχείρηση αναστήλωσης σχεδιάστηκε εκ βάθρων, καθώς μία από τις πιο σημαντικές εργασίες ήταν η διευθέτηση των υπόγειων υδάτων που ρέουν κάτω από τα παμπάλαια οικοδομήματα και συνιστούν απειλή για την ευστάθειά τους. 

Ο ναός καθαρίστηκε προσεκτικά αποκαλύπτοντας μοναδικές τοιχογραφίες απαράμιλλης τέχνης και ανέκτιμητης αξίας, ενώ βρέθηκε κι ενας ασημενιος Σταυρος με το όνομα του Κομνηνου.

 

Για πρώτη φορά βλέπουμε τις αγιογραφίες που αποκαλύφθηκαν από τις εργασίες.

 

 Χορηγός Caravel Travel Services