Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 -

Πατάτες Au Gratin



Πατάτες Au Gratin. Allez-allez στην κουζίνα…

Υλικά:

  • 140γρ. καπνιστό μπέικον, κομμένο σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
  • 1.5 κιλό πατάτες, ξεφλουδισμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 φλιτζάνια τριμμένο τυρί γραβιέρα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σοτάρουμε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει, περίπου 7 λεπτά. Χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε το μπέικον σε ένα μπολ, αφήνοντας το λάδι από το μπέικον στο τηγάνι.
  3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια στο τηγάνι και σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν ελαφρώς, ανακατεύοντας συχνά, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το θυμάρι. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει. Το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε τις πατάτες σταυρωτά σε μισό εκατοστό πάχους φέτες. Ρίχνουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε μέσα το ζεστό μείγμα κρέμας γάλακτος. Προσθέτουμε το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε ξανά.
  5. Σε ένα πυρέξ, απλώνουμε το ¼ του μείγματος με τις πατάτες. Πασπαλίζουμε με 1/2 φλιτζάνι τυρί από πάνω. Επαναλαμβάνουμε με στρώματα μείγματος πατάτας και τυρί, άλλες 3 φορές ακόμη.
  6. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσει το τυρί στην κορυφή, περίπου 20 λεπτά. Θα είναι έτοιμο όταν θα μπορούμε να τρυπήσουμε με ευκολία τα στρώματα με πατάτες.
  7. Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο για 10 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το μπέικον και τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Πηγή κειμένου: 

Mary mary