Κυριακή 19 Μαΐου 2024 -

Tα κυπριακά κόμματα τιμούν την 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής



43 χρόνια μετά την τούρκικη εισβολή, η Κύπρος δεν ξεχνά και τιμά τους νεκρούς. Έτσι τα κοινοβουλευτικά κόμματα τιμούν τη σημερινή μέρα ενώ αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους πως παραμένουν προσηλωμένα στον στόχο της απαλλαγής από την τουρκική κατοχή.

ΔΗΣΥ:

Κλείνουν σήμερα σαραντατρία χρόνια από εκείνη τη μαύρη 20η Ιουλίου όταν η Τουρκία επιτέθηκε και εισέβαλε στην Κύπρο βρίσκοντας ως πρόσχημα το χουντικό πραξικόπημα που είχε προηγηθεί. Με συνωμοτική προμελέτη και εκμεταλλευόμενος την προκατασκευασμένη συγκυρία ο τουρκικός στρατός προχώρησε σε ένα σχέδιο που εξυφαινόταν ήδη προ πολλού. Βρίσκοντας την Κύπρο εθνικά διχασμένη, με την άμυνά της αποδιοργανωμένη και τελικά ανοχύρωτη επέλασε και επιδόθηκε σε ένα όργιο απάνθρωπης βίας, αλλά και σε εγκλήματα πολέμου.

Οι Τούρκοι εισβολείς, συνεπικουρούμενοι και από τοπικές τουρκοκυπριακές δυνάμεις επιδόθηκαν σε μαζική βιαιοπραγία ακόμα και εναντίον αμάχων και αθώων πολιτών, με στόχο να τρομοκρατήσουν και να προκαλέσουν την απομάκρυνση του γηγενούς ελληνικού πληθυσμού από περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας, προκειμένου να επιφέρουν τον τεχνητό εδαφικό διαχωρισμό που επικρατεί έκτοτε.

Αυτή η κατά θρασύτατο ισχυρισμό «ειρηνευτική αποστολή», εκτός από τις χιλιάδες νεκρούς που προκάλεσε, εξεδίωξε και εξανάγκασε περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να γίνουν πρόσφυγες στον ίδιο τον τόπο τους. Καπηλευόμενη η Τουρκία τη συνταγματική εκτροπή που διήρκεσε μόλις λίγες μέρες, υλοποίησε σχεδιασμούς που εξύφαινε από καιρό για κατάληψη μέρους του νησιού και μετατροπή του σε προέκταση του τουρκικού κράτους, θέτοντας κάτω από ασφυκτικό έλεγχο και αυτούς του Τουρκοκύπριους που έκτοτε κινδυνέουν ως κοινότητα.

Για σαραντατρία χρόνια από τότε και παρά τις όποιες συμφωνίες έγιναν στο μεταξύ, αρχής γενομένης από την εκεχειρία που παραβιάστηκε τον Αύγουστο 1974 ή ακόμα τη Συμφωνία της «τρίτης Βιέννης» που ποτέ δεν εφάρμοσε, αλλά και τις Συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, τις οποίες αμέσως μετά παραβίασε, φτάνοντας μέχρι και σε ανακήρυξη κατοχικού κρατιδίου το 1983, η Τουρκία προωθεί μια επιχείρηση εθνοκάθαρσης στα κατεχόμενα εδάφη και προσπαθεί να εμπεδώσει εκεί την εσαεί παρουσία της καλυπτόμενη πίσω από το παράνομο τουρκοκυπριακό κρατίδιο.
 

Σαν προέκταση αυτών των μεθοδεύσεων, στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αντίθετα από την κοινώς αποδεκτή βάση μιας λύσης του Κυπριακού, η Άγκυρα εξακολουθεί να προεκτείνει την κατοχική λογική επιζητώντας είτε να συνεχιστεί η παρουσία κατοχικού στρατού και δικαιωμάτων ανάμιξης και παρεμβάσεων μέσω εγγυήσεων είτε να παρουσιάσει το κατοχικό μόρφωμα ως «συνιδρυτικό κράτος». Είδαμε και πρόσφατα αυτή την ίδια αδιαλλαξία να οδηγεί σε ναυάγιο της προσπάθειας στο Κραν Μοντανά. 

Παραβιάζοντας συστηματικά τη διεθνή νομιμότητα και αγνοώντας τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρώτη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξακολουθεί να κατέχει εδάφη της Κύπρου με το στρατό της, ο οποίος όχι μόνο εμποδίζει την ενότητα της χώρας και την επιστροφή των προσφύγων στις περιοχές τους, αλλά ελέγχει πλήρως το κατοχικό καθεστώς επιχειρώντας να χρησιμοποιεί ως υποχείριό του και τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό. Μέρα με τη μέρα η τουρκική παρουσία στην Κύπρο αποδεικνύεται ταυτόσημη ενός εγχειρήματος «εθνικής εκκαθάρισης», που αποτελεί στίγμα για τον πολιτισμένο κόσμο και πρόκληση για την Ευρώπη.

Σαραντατρία χρόνια μετά, ο κυπριακός λαός εξακολουθεί να θρηνεί χιλιάδες θύματα του «Αττίλα». Οι πρόσφυγες εξακολουθούν να αποστερούνται στοιχειωδών δικαιωμάτων που χαίρουν όλοι οι πολίτες στα πολιτισμένα κράτη. Οι τραγικοί συγγενείς των αγνοουμένων, όχι μόνο συνεχίζουν να υποβάλλονται σε απάνθρωπο μαρτύριο χωρίς να ξέρουν την αλήθεια για τους χαμένους συγγενείς  τους που υπήρξαν θύματα του τουρκικού στρατού, αλλά αντιμετωπίζουν και την άκρα αναλγησία του του τουρκικού κράτους που δεν συνεργάζεται όσο οφείλει για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Ενώ οι λίγοι εναπομείναντες εγκλωβισμένοι Ελληνοκύπριοι στις κατεχόμενες περιοχές, μάρτυρες της συνεχόμενης παραβίασης των σχετικών συμφωνιών από την Τουρκία, αλλά και μιας συστηματικής προσπάθειας αλλοίωσης της εθνολογικής, πολιτιστικής και κοινωνικής υπόστασης των τόπων τους, συνεχίζουν μια ζωή στερημένη από βασικά δικαιώματα, κάτω από καθεστώς συνεχούς εκφοβισμού και ποικιλότροπων εξαναγκασμών.
Αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής σε όλους τους μαχητές της ελευθερίας και τους πεσόντες στον άνισο πόλεμο του 1974. Το πολιτικό χρέος που προκύπτει από αυτή την αναγνώριση της θυσίας τους είναι να εντείνουμε τις προσπάθειες για να απαλλάξουμε την Κύπρο από την τουρκική κατοχή.

Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με μια πολιτική συμφωνία που θα απαλλάξει τη χώρα μας από τον κατοχικό στρατό και τον έλεγχο της Τουρκίας και θα επιτρέψει σε εμάς τους Κύπριους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συνεννοηθούμε και να σχεδιάσουμε μέσα από ένα λογικό και δίκαιο συμβιβασμό ένα κοινό ειρηνικό μέλλον συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός παραμένει προσηλωμένος στο στόχο του τερματισμού της τουρκικής κατοχής, της απελευθέρωσης των κατεχομένων εδαφών και της αποκατάστασης της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, με την πλήρη ισχύ των δικαιωμάτων ολόκληρου του πληθυσμού της, ανεξάρτητα από εθνική καταγωγή, θρήσκευμα ή άλλα χαρακτηριστικά.

Θεωρούμε ότι πρέπει να επιμείνουμε στη βάση και της κωδικοποίησης του Εγγράφου-πλαισίου του γενικού γραμματέα των Η.Ε. κ. Α.Γκουτέρες στη Διάσκεψη για την Κύπρο για μια κατάλληλα προετοιμασμένη λυσιτελή διαπραγμάτευση για συνολική Λύση, προκειμένου να κάνουμε την Κύπρο, σύμφωνα με τη ρήση του ίδιου του γενικού γραμματέα «ένα κανονικό κράτος».

Απευθυνόμενοι στον κυπριακό ελληνισμό, αλλά και στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, υπογραμμίζουμε την ανάγκη, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες μέρες, να ανανεώσουμε και να επαναβεβαιώσουμε ένα εθνικό συμβόλαιο ενότητας που θα εδράζεται πάνω στις κοινές μας αρχές για μια λύση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις οικουμενικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται από τα Ηνωμένα Έθνη και για ένα δημοκρατικό κράτος δικαίου στις γραμμές και τις αρχές της ενωμένης Ευρώπης, της οποίας η Κύπρος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Θα χρειαστεί για το σκοπό αυτό να συνεργαστούμε μέσα στο Εθνικό Συμβοούλιο και με αίσθηση εθνικής ευθύνης να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος εκπροσωπώντας υπεύθυνα τον κυπριακό ελληνισμό, μαζί πάντοτε με την Ελλάδα, επενδύει σε ένα όραμα για ολόκληρη την Κύπρο, στη βάση των κοινών συνομολογημένων αρχών και θέσεων μας.

AKEΛ:

Συμπληρώνονται σαράντα τρία χρόνια από την 20η Ιουλίου 1974 που αποτέλεσε την ολοκλήρωση του Κυπριακού δράματος. Σαράντα τρία χρόνια από την Τουρκική εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή. Το ΑΚΕΛ καταδικάζει και φέτος, με τον πιο έντονο τρόπο, τα εγκλήματα που έχουν συντελεστεί σε βάρος του Κυπριακού λαού.

Η εισβολή της Τουρκίας ήταν το επιστέγασμα της συνομωσίας ενάντια της Κύπρου που οργάνωσαν και καθοδήγησαν η CIA και το ΝΑΤΟ, και που βρήκε πειθήνιους εκτελεστές στην Αθήνα και την Κύπρο. Χωρίς την προδοτική δράση της χούντας, του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β΄ οι ξένοι δεν θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τα σχέδια κατάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράδοσης της μισής Κύπρου στην Τουρκία. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια η οποία  δεν μπορεί να συσκοτιστεί ή να διαγραφεί.

Η εισβολή του τουρκικού Αττίλα προκάλεσε τον όλεθρο και την καταστροφή. Χιλιάδες οι νεκροί, οι τραυματίες, οι παθόντες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι και οι ξεριζωμένοι. 

Τιμούμε τη μνήμη των πεσόντων, που αν και προδομένοι αντιστάθηκαν στον τουρκικό Αττίλα και υπεράσπισαν με τη ζωή τους την ανεξαρτησία της Κύπρου. Εκφράζουμε για μια ακόμα φορά την αμέριστη συμπαράστασή μας στους συγγενείς των αγνοουμένων, εμμένοντας στη διακρίβωση της τύχης τους. Στηρίζουμε  τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους παθόντες. Συντασσόμαστε μαζί με τον προσφυγικό κόσμο στην πάλη για διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής.

Η επέτειος των σαράντα τριών χρόνων από την εισβολή, έρχεται σε μια περίοδο μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντανά, η οποία έχει απομακρύνει το στόχο της λύσης.

Το ΑΚΕΛ παραμένει αποφασιστικά προσηλωμένο στην επίτευξη λύσης μέσω της διαδικασίας των συνομιλιών των δυο κοινοτήτων. Στόχος αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι να συνεχισθεί η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ και να διαφυλαχθεί το κεκτημένο των διαπραγματεύσεων. Οι προσεγγίσεις που ακούγονται από την Τουρκία για σχέδιο Β και έξοδο από το πλαίσιο του ΟΗΕ, όπως επίσης και τοποθετήσεις για απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και περί νέας στρατηγικής από εκατέρωθεν Ελληνοκυπριακά και Τουρκοκυπριακά κόμματα προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Αυτή η οδός οδηγεί μόνο στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

Ως ΑΚΕΛ επιμένουμε στην πολιτική της επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και διαβεβαιώνουμε το λαό, ότι το ΑΚΕΛ παραμένει σταθερός πολέμιος του εθνικισμού-σοβινισμού που δηλητηριάζει τις σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων.

Σαράντα τρία χρόνια, η κατοχή και η διαίρεση συνεχίζει να πληγώνει το σώμα της πατρίδας μας. Το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς που χάθηκαν και τη σημαντικότερη υπόσχεση σε αυτούς που θα έρθουν, θα τη δώσει το ξερίζωμα του συρματοπλέγματος.

Μια ελεύθερη, επανενωμένη πατρίδα η οποία θα διασφαλίζει ένα σίγουρο και ασφαλές μέλλον για όλους τους πολίτες της Ε/κυπρίους, Τ/κυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους  και Λατίνους. Αυτό εξακολουθεί να παραμένει το όραμα που μας καθοδηγεί και καθορίζει τους αγώνες μας .

ΔΗΚΟ:

Αυτή την αποφράδα μέρα οφείλουμε όλοι μας να επαναλάβουμε έναν ιερό όρκο προς όλους εκείνους που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στο βωμό της υπεράσπισης της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της κυριαρχίας της Κύπρου, δήλωσε ο  Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Οφείλουμε να τους υποσχεθούμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να δικαιωθούν οι προσδοκίες και τα οράματα του κυπριακού ελληνισμού, και μέχρι εκείνη την ευλογημένη ημέρα που θα πετύχουμε την πραγματική ελευθερία για την Κύπρο μας», ανέφερε.

Η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου έγινε μετά το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

ΕΔΕΚ:

Καθήκον μας είναι η ενίσχυση και διατήρηση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος μετά το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

Η σημερινή ημέρα, καθώς επίσης και η θυσία όλων όσοι αγωνίστηκαν για τη, ελευθερία  της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνουν ποιο θα πρέπει να είναι το σημερινό μας καθήκον, είπε ο κ. Σιζόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό είναι η ενίσχυση και διατήρηση της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ:

Με το κατάλληλο σθένος και την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να επιφέρουμε στην Κύπρο την απελευθέρωση και την δικαίωση, δήλωσε το μέλος της Συμμαχίας Πολιτών, Παναγιώτης Σαββίδης.
 
Ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι ‘ως Συμμαχία Πολιτών φέρνουμε στη μνήμη μας τη ζημιά που έχει επιφέρει το πραξικόπημα της Χούντας, φέρνουμε στη μνήμη μας όλα τα κακά που έχει φέρει η Τουρκία στην Κύπρο, προσπαθώντας να επιβάλει τη θέλησή της στο νησί».
 
«Είμαστε πεπεισμένοι», πρόσθεσε, «ότι με το κατάλληλο σθένος, την κατάλληλη προετοιμασία, μπορούμε να επιφέρουμε στην Κύπρο την απελευθέρωση, την δικαίωση του ελληνικού λαού, ο οποίος για τόσα χρόνια υποφέρει και από την κατοχή και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει εξαιτίας της κατοχής».  

Ο κ. Σαββίδης μιλούσε μετά το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

KINHMA AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ:

Σαν σήμερα πριν από 43 χρόνια οι «Αττίλες» εισέβαλλαν στα άγια χώματα του νησιού μας. Κατέλαβαν το 36,2 % της εδαφικής επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτόπισαν βίαια 200.000 Ελληνοκυπρίους συμπατριώτες μας από τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Παρά τα χρόνια που πέρασαν, η οδύνη για την απώλεια της φιλτάτης πατρίδας παραμένει αμείωτη και ο καημός για τον κόσμο του Ομήρου που αφήσαμε πίσω μας φεύγοντας διωκόμενοι, παραμένει αγιάτρευτος.

Ωστόσο για μάς, δεν υπάρχει πια καιρός ούτε για θρήνους, ούτε για κοπετούς, ούτε για καταθλιπτικές ετρουσκικές τελετές.
Τιμούμε ως Έλληνες με περηφάνια τους ηρωικούς νεκρούς μας και παίρνοντας δύναμη από την γενναιότητα και την ανδρεία τους, μα πιο πολύ από το χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας συνεχίζουμε τον Αγώνα για την Απελευθέρωση του τόπου μας.

Οπλιζόμαστε με απαντοχή και κουράγιο και βαδίζουμε όρθιοι την οδό που μας οδηγεί στην Ανάσταση, στην διάσωση του Πανάρχαιου πολιτισμού μας, στο πεπρωμένο της Φυλής μας. Έχουμε επίγνωση του καθήκοντος μας να διατηρήσουμε τούτο το νησί Ελληνικό, έχουμε επίγνωση της υποχρέωσης μας να διασώσουμε τον Ελληνισμό σε τούτο το πανάρχαιο Ελληνικό του λίκνο.
Το έγκλημα συνετελέσθη από αυτούς που γνώριζαν ότι οι Βάρβαροι θα φθάσουν και θα κουρσέψουν το νησί, από χαμερπή υποκείμενα που ξεπουλήθηκαν για δυο παράδες σ εκείνους που επιβουλεύονταν μονίμως την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπερασπιζόμαστε το κράτος μας και παλεύουμε να κτίσουμε τείχη ανυπέρβλητα και θαλάσσια κάστρα αβύθιστα για να ελέγχουμε τις θάλασσες και την στεριά μας. Είμαστε κομμάτι του λαού και ακουμπάμε επάνω του για να παίρνουμε δύναμη και ακουμπάει επάνω μας για να αντέχει τις κακουχίες από την φτώχια και την ερημιά στην οποία τον καταδίκασαν αλόγιστες πολιτικές.

Δεν ξεχνούμε. Δεν παραδινόμαστε. Δεν εκχωρούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε κανένα. Εκσυγχρονίζουμε το κράτος μας και πολεμάμε την διαφθορά και την ασυδοσία με αυταπάρνηση. Μετατρέπουμε την πατρίδα μας σιγά σιγά σε κέντρο πολιτισμού και παιδείας, επιστήμης και γνώσης όπως ακριβώς οραματιζόταν και ο Καποδίστριας ήδη από το 1810, την Ελλάδα που αργά ή γρήγορα θα ανέτελλε στον παγκόσμιο χάρτη.

Η δική μας αλήθεια φωτίζει την ύπαρξη μας, φωτίζει τον δρόμο μας, καταυγάζει το μέλλον ενός τόπου που δεν θα ανεχθεί ποτέ πια καμία προδοσία και κανένα ευτελισμό, δεν θα γονατίσει μπροστά σε κανένα μυξοκλαίγοντας και εκλιπαρώντας, δεν θα κουρταλεί ταις θύρες των δυνατών ζητιανεύοντας. Εμείς οι περήφανοι Έλληνες θα αντιμετωπίσουμε σθεναρά τις συνέπειες της προδοσίας και θα νικήσουμε.
Μνημονεύουμε και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας και της δημοκρατίας και καταδικάζουμε το έγκλημα, την εισβολή και την κατοχή.

KIΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ:

Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην ενοποίηση του νησιού μας, ανέφερε η Αντιπρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών, Συνεργασία Πολιτών, Εφη Ξάνθου.

«Η σημερινή ημέρα πρέπει να λειτουργεί ως υπενθύμιση για όλους μας το τι είχαμε και το τι χάσαμε, να θυμόμαστε τους νεκρούς μας, είτε στρατιωτικοί είτε άμαχοι, και να μην φεύγουμε από την στοχοπροσήλωση, που είναι το να ενοποιήσουμε ξανά το νησί μας» είπε η κ. Ξάνθου.

ΕΛΑΜ:

Δεν υπάρχει δικοινοτικό πρόβλημα στην Κύπρο, αλλά εισβολή και κατοχή, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, μετά το επίσημο μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης στη Λευκωσία για όλους όσοι έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

«Σαράντα χρόνια μετά, επανέρχεται στις μνήμες μας το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974, επαναφέρει στις μνήμες μας ότι στην Κύπρο έγινε εισβολή και κατοχή και δεν υπάρχει δικοινοτικό πρόβλημα», είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι «για αυτό θα πρέπει να αγωνιστούμε και να ενταφιάσουμε την ομοσπονδία και να απαιτήσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού μας, που είναι η απελευθέρωση».

 

Πηγή κειμένου: 

philenews