Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Κωνσταντινούπολη: Ο μεγαλύτερος φόβος των κατοίκων είναι ο σεισμός – Το 27% έχει έτοιμο κιτ



Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα έπρεπε ήδη να έχει εκδηλωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη και αναφέρονται συχνά σε αυτό το ενδεχόμενο, προκαλώντας ταραχή στους κατοίκους.

 Δημοσκόπηση καταδεικνύει πως ο μεγαλύτερος φόβος των τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης είναι η εκδήλωση ενός ισχυρού σεισμού.
 

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από το κέντρο Ozdemir και μάλιστα, το 83,7% των ερωτηθέντων απάντησε πως θεωρεί ότι δεν υπάρχει προετοιμασία για το ενδεχόμενο ενός σεισμού.

Επίσης, το 38,6% είπε πως συμμετέχει σε ασκήσεις ενώ το αξιοσημείωτο ποσοστό του 27,2% έχει έτοιμο κιτ σεισμού. Στη δημοσκόπηση, το 45,1% απάντησε πως γνωρίζει τις περιοχές συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού.

Πόσο πιθανός είναι ένας μεγάλος σεισμός

Ο γνωστός σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας είχε αναφέρει ότι το ποσοστό για την εκδήλωση ενός σεισμού άνω των 6,5 Ρίχτερ, είναι 43,6%.

«Η εφαρμογή στη πρόγνωση σεισμών της σύγχρονης μέθοδου Nowcasting δείχνει φτωχά αποτελέσματα για ισχυρό σεισμό άνω των 6,5 Ριχτερ στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή. Όπως φαίνεται από την σημερινή ανάλυση μου μόνο 43,6% πιθανότητες έχει ένα τέτοιο γεγονός».

«Η περιοχή μας ανησυχεί. Αναμένεται ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή την Κωνσταντινούπολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», είχε αναφέρει ο σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ.

Ένας άλλος σεισμολόγος ο Χουσεΐν Οζτούρκ προειδοποίησε από την πλευρά του: «Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού».