Πέμπτη 16 Μαΐου 2024 -

Η επιχείρηση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια



Οι αστυνομία της Νέας Υόρκης με μία οργανωμένη επιχείρηση εισέβαλλε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια το βράδυ της Τρίτης, με σκοπό να απομακρύνει τους φοιτητές που είχαν καταλάβει ένα ακαδημαϊκό κτίριο  και να συλλάβει όσους διαδήλωναν κατά του Ισραήλ και υπέρ των Παλαινιστινίων. Στην αστυνομική επιχείρηση έδωσε την άδεια το πανεπιστήμιο του Κολούμπια.

Πολυάριθμοι αστυνομικοί πέρασαν από τις πύλες του πανεπιστημίου Morningside Heights λίγο μετά τις 9 το βράδυ, με σκοπό να προσεγγίσουν το ιστορικό κτίριο Hamilton Hall, που καταλήφθηκε από φιλοπαλαιστίνιους μετά από κλιμάκωση των διαδηλώσεων που μαστίζουν την πανεπιστημιούπολη εδώ και εβδομάδες.

Αλλά όταν οι αστυνομικοί έφτασαν στο κτίριο, τους εμπόδισαν να εισέλθουν από τις μπροστινές πόρτες που είχαν αποκλειστεί από πλήθος κόσμου. Αρκετοί διαδηλωτές εμφανίστηκαν ατάραχοι να στέκονται στην πόρτα απέναντι από την ειδική ομάδα της αστυνομίας, με μόνο ένα τζάμι ανάμεσα τους, καθώς οι σύντροφοί τους στους δρόμους φώναζαν «Γουρούνια» τους αστυνομικούς.

Εν συνεχεία, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης έφερε ειδικό όχημα, το «Mobile Adjustable Ramp System», και τότε δεκάδες αστυνομικοί με ειδικό εξοπλισμό που έφεραν χειροπέδες μπήκαν στο Hamilton Hall από το παράθυρο του δεύτερου ορόφου, σε μια επιχείρηση πρωτοφανή. Σύμφωνα με αξιωματούχους, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν τέσσερις συσκευές απόσπασης της προσοχής -που περιγράφονται από τον Βοηθό Επίτροπο Carlos Nieves ως «πολύ δυνατό κρότο για να αποσπάσουν την προσοχή του πλήθους»- για να «μπουκάρουν» στο ακαδημαϊκό κτίριο. Μέσα σε περίπου μία ώρα, το ακαδημαϊκό κτίριο εκκενώθηκε και δεκάδες από τους διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που παρουσιάζει η «NewYorkPost».

Έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

«Δεν έχω δει ποτέ τόσο μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών», ανέφερε χαρακτηριστικά δημοσιογράφος του CNN με τους αστυνομικούς να μπαίνουν στο Κολούμπια από παράθυρο του πρώτου ορόφου χρησιμοποιώντας ειδική σκάλα.

Οι διαδηλωτές -πολλοί από τους οποίους κάλυψαν τα πρόσωπά τους με χειρουργικές μάσκες ή μαντίλια- απομακρύνθηκαν με τα πόδια από το Hamilton Hall και φορτώθηκαν σε τρία λεωφορεία της Νέας Υόρκης.

Πολλοί διαδηλωτές συνέχισαν να φωνάζουν δυνατά αντι-ισραηλινά συνθήματα, ενώ τουλάχιστον ένας εθεάθη να κλαίει. Μερικοί αξιωματικοί τοποθετήθηκαν επίσης μπροστά σε κατοικίες εκτός πανεπιστημιούπολης και έγιναν δεκτοί με εχθρικές κραυγές: «Οι αστυνομικοί είναι όλοι ίδιοι!».

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια εξέδωσε μια δήλωση μόλις 15 λεπτά μετά την είσοδο των αστυνομικών στην πανεπιστημιούπολη, λέγοντας ότι «λυπάται» που έπρεπε να βασιστεί στην αστυνομία για να ξεκαθαρίσει το χάος.

Έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

«Αφού το πανεπιστήμιο έμαθε στη διάρκεια της νύχτας ότι το Hamilton Hall είχε καταληφθεί, βανδαλιστεί και αποκλειστεί, δεν είχαμε άλλη επιλογή. Το προσωπικό δημόσιας ασφάλειας της Κολούμπια αναγκάστηκε να βγει από το κτίριο και ένα μέλος της ομάδας των εγκαταστάσεών μας απειλήθηκε. Δεν θα διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια της κοινότητάς μας ή την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης», ανέφερε η διοίκηση.

«Οι καταληψίες που βρίσκονταν στην πανεπιστημιούπολη έχουν φύγει τώρα», είπε ο Carlos Nieves.

Οι σκηνές που είχαν στήσει οι διαδηλωτές, μαζί με τα υπάρχοντά τους ήταν όσα παρέμειναν στο γρασίδι το βράδυ της Τρίτης και θα καθαρίζονταν από το πανεπιστήμιο, όπως πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Αναπληρωτής Επίτροπος Επιχειρήσεων του NYPD, Kaz Daughtry, είπε στην ThePost ότι η επιχείρηση «πήγε πολύ καλά».

Έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Συνολικά περίπου 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη μαζική «σκούπα», σύμφωνα με πηγές.

Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν αρκετές ώρες μετά την εκκαθάριση του κτιρίου και την απομάκρυνση ορισμένων ατόμων που βρισκόταν έξω από την πανεπιστημιούπολη.

Έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι οι διαδηλωτές του Hamilton Hall θα κατηγορηθούν για διάρρηξη, εγκληματική ενέργεια και καταπάτηση, ενώ όσοι είχαν κατασκηνώσει στο γρασίδι θα έρθουν αντιμέτωποι με επιπλέον κατηγορίες.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι το πλήθος μετά την επιτυχημένη επιχείρηση της αστυνομίας διαλύθηκε την Τρίτη, οι αστυνομικοί θα παραμείνουν στην πανεπιστημιούπολη μέχρι την έναρξη του πανεπιστημίου στις 15 Μαΐου, όπως ανέφεραν πηγές στην «The Post».

Έφοδος της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Η Ivy League είπε ότι νωρίς το πρωί της Τρίτης αποφάσισε να επέμβει το NYPD, αρκετές ώρες δηλαδή προτού ο αστυνομικός Επίτροπος Έντουαρντ Κάμπαν επιβεβαιώσει ότι οι αξιωματικοί του ήταν έτοιμοι να κινητοποιηθούν μόλις λάβει την κλήση.