Σάββατο 25 Μαΐου 2024 -

Τσακαλώτος: Σημαντική στιγμή για την Ελλάδα – Έκλεισε η αξιολόγηση



Ως σημαντική στιγμή για την Ελλάδα περιέγραψε την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωσή του μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση.

«Έχουμε φτάσει σε συμφωνία, η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε. Υπάρχει συμφωνία για την αποδέσμευση. Μέρος της δόσης θα είναι για τα οφειλόμενα του κράτους. Υπάρχει συμφωνία για το χρέος, κάποια από τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα»

Για το χρέος ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι "κάποια από τα μέτρα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως" και ότι ο ESM θα αρχίσει να εργάζεται στο θέμα των επιτοκίων. Για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είπε ότι θα εξειδικευθούν το 2018,  αλλά ότι "ήδη ξέρουμε πως θα μοιάζουν αυτά τα μέτρα".

Έκανε λόγο για "μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα". Επισήμανε ότι "έχουμε μία συμφωνία όχι μόνο για την αξιολόγηση αλλά και για το χρέος", καθώς τα δύο θέματα ενώθηκαν σε ένα, ενώ το προηγούμενο καλοκαίρι -όπως εξήγησε - το χρονοδιάγραμμα προέβλεπε να γίνει πρώτα η αξιολόγηση και μετά να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους. Επισήμανε ότι υπάρχει πλέον "γόνιμο έδαφος για αισιοδοξία ότι είναι το τέλος του φαύλου κύκλου για την Ελλάδα"