Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εφοριακοί



Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα, Πέμπτη οι εφοριακοί μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της απεργίας, θα υφίσταται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας που προβλέπεται από το άρθρο 21 του Ν. 1264/82 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

«Πρόκειται για μία απεργία με προειδοποιητικό χαρακτήρα» δηλώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εφοριακών Ν. Θεσσαλονίκης- Κιλκίς-Χαλκιδικής, Μιχάλης Κούπκας.  «Η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία είχε όλες τις ευκαιρίες να εστιάσει στην αναβάθμιση της δουλειάς μας και είμαστε ακόμα στο σημείο μηδέν. Δύο χρόνια μας έχουν φλομώσει σε υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις. Πλεον, εάν δεν γίνει κάτι αμέσα είμαστε αποφασισμένοι να σκληρύνουμε τη στάση μας διότι πολύ απλά έχουν εξαντληθεί τα όρια και οι αντοχές μας. Στην περίπτωση αυτή ας αναλογιστούν ποιος θα κάνει τους προληπτικούς ελεγχους του καλοκαιριού στούς συνηθεις τουριστικούς προορισμούς που η φοροδιαγυγή χτυπάει κόκκινο. Τα τελευταία  χρόνια βάζουμε συνεχώς πλάτη με την ελπίδα ότι θα βελτιωθούν τα πράγματα, αλλά ως ανταμοιβή έχουμε τις ποινικές, πειθαρχικές και αστικές ευθύνες, την πλήρη απουσία νομικής θωράκισης, τις σοβαρότατες ελλειψεις σε προσωπικό, εκπαίδευση και εργαλεία δουλειάς» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες:

Οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών εργάζονται καθημερινά με αυταπάρνηση σε δυσμενείς συνθήκες και προασπίζονται το δημόσιο συμφέρον, σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για την χώρα, παρά τις δραματικές μειώσεις που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους, τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, την προβληματική μηχανοργάνωση των υπηρεσιών μας, την πολυνομία κλπ.  Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διαρκώς ογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια από τη βάρβαρη φορολογική πολιτική και την αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, έχουν μετατρέψει τις υπηρεσίας μας, σε εστίες κοινωνικής έντασης, συγκρούσεων, επιθέσεων κλπ.   Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί από τις κυβερνητικές αποφάσεις μετά το 3ο μνημόνιο με το οποίο ψηφίστηκε η διάλυση του ΣΔΟΕ και η δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.  Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο αβεβαιότητας προστίθεται και ο εμπαιγμός των νέων και παλαιότερων συναδέλφων για τους οποίους εκκρεμεί αδικαιολόγητα η μισθολογική εξομοίωση, γεγονός που ισοδυναμεί με βόμβα στα θεμέλια του μισθολογικού εποικοδομήματος ακόμη και για τους παλιούς. Οι  ανησυχίες που έχουμε εκφράσει στο παρελθόν σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και πώς αυτές θα διαμορφωθούν στο  νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΑΑΔΕ, επιβεβαιώνονται και μεγεθύνονται.

Στην πρώτη ενημέρωση της ΑΑΔΕ  για την αξιολόγηση, επαναβεβαιώθηκε η ευθεία διασύνδεση αυτής της μνημονιακής αξιολόγησης, με αποπομπές  εργαζομένων από

την ΑΑΔΕ που θα φέρουν μόνιμα και δια παντός το στίγμα του ακατάλληλου και του αποδιοπομπαίου τράγου.  Επιπλέον η  καθιέρωση  των περιγραμμάτων θέσης και η σύνδεσή τους με την μισθολογική εξέλιξη των εργαζομένων, παραπέμπει σε ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές, δημιουργώντας υπαλλήλους πολλών ταχυτήτων και μετατρέποντας τις εργασιακές και μισθολογικές σχέσεις σε μια απέραντη ζούγκλα ανταγωνισμού και διαγκωνισμού αντί να καλλιεργείται η συνεργασία και η συλλογική προσπάθεια για την υλοποίηση των στόχων.

 

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

- Μισθολογική εξομοίωση όλων των εργαζομένων

- Μισθολόγιο Υπαλλήλων Υπουργείου Οικονομικών -  ΑΑΔΕ

- Κατάργηση Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων

- Σύστημα Αξιολόγησης που σε καμία περίπτωση δεν θα συνδέεται με αποπομπές εργαζομένων. Ο Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας προβλέπει διαδικασίες για παραβατικές συμπεριφορές, συνεπώς αυτή η διαδικασία είναι προσχηματική και αυθαίρετη

- Να μη συνδεθούν τα περιγράμματα θέσης με τη μισθολογική εξέλιξη  που οδηγεί στην σαλαμοποίηση του κλάδου

- Απόσυρση του Νόμου για την αστική και ποινική ευθύνη των ελεγκτών βεβαίωσης και είσπραξης

- Να δοθεί άμεσα λύση στην απαξίωση του ΣΔΟΕ και των Κτηματικών Υπηρεσιών

- Κρίσεις Προϊσταμένων με αξιοκρατικό και διαφανές σύστημα

- Εφαρμογή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα στις μετατάξεις προσωπικού σε ανώτερη κατηγορία με βάση τα τυπικά προσόντα.