Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Μητσοτάκης από τη Θεσσαλία: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές όποτε και αν γίνουν»



Στην ατμόσφαιρα «πανικού» που, όπως υποστηρίζουν, επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας των συνεχών διαψεύσεων που υφίστανται οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί ανάκαμψης αποδίδουν στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αιφνίδια ενασχόληση των προπαγανδιστικών μηχανισμών του πρωθυπουργικού γραφείου με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και την προσπάθεια να διαστρέψουν την εικόνα που απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που αποτυπώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις μετρήσεις.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος το τελευταίο Σαββατοκύριακο βρέθηκε στη Θεσσαλία, συνεχίζει τις ανά την ελληνική επικράτεια περιοδείες του και, όπως λένε από το επιτελείο του, «σε αντίθεση με τον κλεισμένο στο Μαξίμου κ. Τσίπρα», «έρχεται σε επαφή με τους πολίτες, ακούει τα προβλήματα και τις αγωνίες τους έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα σχηματίσει την επομένη των εκλογών να είναι για να δώσει τις λύσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει βέβαιος ότι το κόμμα του θα αναδειχθεί νικητής στις επόμενες εκλογές. «Τίποτα δεν χαρίζεται, όλα κερδίζονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλία του στο δημαρχείο της Πύλης Τρικάλων. «Δεν μένουμε στο μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα», είπε και πρόσθεσε: «Απλώς αυξάνονται οι υποχρεώσεις μας. Δεν έχω αμφιβολία ότι η πλειοψηφία του λαού θα αγκαλιάσει την πρότασή μας. Θα κερδίσουμε τις εκλογές όποτε και αν γίνουν».

«Η κυβέρνηση εξαπάτησε τον ελληνικό λαό», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι «εγκλώβισε τη χώρα σε μια παρατεταμένη λιτότητα. Εμείς έχουμε σχέδιο για να τη βγάλουμε από την κρίση».

Σε όλες τις παρεμβάσεις που έκανε το προηγούμενο διήμερο, ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του. Απευθύνοντας χαιρετισμό στο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στο Περτούλι Τρικάλων στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή των διοργανωτών να αφιερώσουν την εκδήλωσή τους στα παιδιά που έφυγαν τα τελευταία χρόνια από τη χώρα, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν μια δουλειά στην πατρίδα μας. 

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που, δυστυχώς, δημιούργησε η κρίση των τελευταίων ετών, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την πατρίδα μας, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Θέλω να σας δώσω το λόγο μου ότι είναι βασική μου προτεραιότητα, να γυρίσουν αυτά τα παιδιά και πάλι πίσω στην πατρίδα μας», πρόσθεσε. 

Αλλά αυτό, τόνισε, «θα γίνει μόνο αν φέρουμε επενδύσεις, εάν δημιουργήσουμε νέες δουλειές, καλές δουλειές, να κρατήσουμε εδώ τους νέους που αναζητούν το δρόμο τους και να φέρουμε πίσω αυτούς που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Το χρωστάμε σε αυτούς και το χρωστάμε στον τόπο μας».

«Ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται με τίποτα»

Στο επιτελείο της οδού Πειραιώς θεωρούν οι περιοδείες του πρόεδρου της ΝΔ συμβάλουν αποφασιστικά στο προβάδισμα που έχει αποκτήσει ο κ. Μητσοτάκης. Και με αυτή την επισήμανση απάντησε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας στο εκτενές non paper που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο για να υποστηριχθεί η… πρωτότυπη εκτίμηση ότι, παρά το ισχυρό προβάδισμά της, η ΝΔ δεν έχει… ρεύμα.

«Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκλήρωσε με επιτυχία την περιοδεία του στη Θεσσαλία. Διαπίστωσε κι εκεί τη βαθιά απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα και το ισχυρό πολιτικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε η ανακοίνωση της Πειραιώς. «Αυτό, δηλαδή, που όλοι γνωρίζουν στην Ελλάδα και δεν είναι ανάγκη να αναλύσει ιδιαίτερα τις δημοσκοπήσεις για να το καταλάβει κανείς», συμπλήρωσε, καταλήγοντας: «Ο πανικός του Μαξίμου δεν κρύβεται με τίποτα». 

Σύμφωνα με τους γαλάζιους επιτελείς, από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων προκύπτει ότι «ο κ. Τσίπρας που παλαιότερα προβαλλόταν ως το ισχυρό χαρτί για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση εμφανίζει  εικόνα δημοσκοπικής κατάρρευσης». 

Κι αυτό καθώς «οι πολίτες σε όλες τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον θεωρούν απολύτως υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται τόσο η χώρα, όσο και οι ίδιοι». Οι γαλάζιοι αναλυτές των μετρήσεων υποστηρίζουν ότι «ο κ. Τσίπρας έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα και οι όποιες υποσχέσεις και επικοινωνιακές εξαγγελίες πέφτουν η μια μετά την άλλη στο κενό».

Από την άλλη, υποστηρίζουν, «ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με σταθερά βήματα κερδίζει μέρα με τη μέρα την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δημοσκοπικά υπερτερεί συντριπτικά έναντι του κ. Τσίπρα, με τα στοιχεία μάλιστα να δείχνουν ότι η ψαλίδα συνεχώς ανοίγει». Όπως σημειώνουν, «δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας νικά κατά κράτος τον κ. Τσίπρα, ακόμη και σε μετρήσεις εταιριών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν από μέσα ενημέρωσης που δεν είναι φιλικά ως προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Υπεροχή σε όλα τα «ποιοτικά» στοιχεία

Επισημαίνουν χαρακτηριστικά πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata που διενεργήθηκε για την «Εφημερίδα των Συντακτών» και, με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που αφορούσαν στις «ιδιότητες των πολιτικών αρχηγών», όπως αυτές διατυπώθηκαν από την εταιρεία, έδειξαν τα εξής:

*Στο ερώτημα σε ποιόν από τους δυο θα αντιστοιχούσατε το επίθετο «Φθαρμένος»: Το 33% απαντά Αλέξης Τσίπρας και το 19% Κυριάκος Μητσοτακης.
*Στο ερώτημα σε ποιόν από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα αντιστοιχούσατε το επίθετο «Έντιμος»: Το 18% απαντά Αλέξης Τσίπρας, βελτιώνοντας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες την επίδοσή του από τον προηγούμενο μήνα. Το 31% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης, ενισχύοντας ταυτόχρονα κατά εφτά ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό του μέσα σε ένα μήνα.
*Στο ερώτημα σε ποιον από τους δύο θα αντιστοιχούσατε το επίθετο «Αποτελεσματικός»: Το 18% απαντά Αλέξης Τσίπρας , ενώ το 30% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης. 
*Στο ερώτημα σε ποιον από τους δύο θα αντιστοιχούσατε το επίθετο «Εργατικός»: Το 16% απαντά Αλέξης Τσίπρας και το 25% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης. 
*Στο ερώτημα σε ποιόν θα αντιστοιχούσατε το επίθετο «Ασυμβίβαστος»: Το 19% απαντά Αλέξης Τσίπρας και κερδίζει 5% από τον Μάιο , ενώ το 30% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης, ενισχύοντας μέσα σε ένα μήνα κατά 12% το δικό του ποσοστό. 
*Στο ερώτημα σε ποιόν από τους δύο θα αντιστοιχούσατε το επίθετο «Απόμακρος»: Το 27% απαντά Αλέξης Τσίπρας τέσσερις μονάδες περισσότερο από τον Μάιο. Το 20% απαντά Κυριάκος Μητσοτάκης πέντε μονάδες λιγότερο από τον Μάιο, καθιστώντας τον έτσι λιγότερο απόμακρο από τους δύο. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Μάιο η κατάσταση ήταν αντίστροφη, με πιο «απόμακρο» τον κ. Μητσοτάκη με 25% έναντι 23% του κ. Τσίπρα. 

Όλα τα παραπάνω, συμπεραίνουν στην Πειραιώς, «δείχνουν ότι από τη μια υπάρχει ένας πολιτικός αρχηγός ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που αυξάνει ραγδαία τα ποσοστά αποδοχής του στους πολίτες και από την άλλη είναι ένας πρωθυπουργός που από κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού είναι θέμα χρόνου να μετατραπεί σε απλό κομπάρσο». 

Και οι γαλάζιοι επιτελείς καταλήγουν: «Για όσους δε υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τη “φωτογραφία της στιγμής”, η εικόνα κατάρρευσης χωρίς τέλος του κ. Τσίπρα, θα πρέπει να τους οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πλέον πρέπει να αναφέρουν ότι έχουμε μέσα από τις δημοσκοπήσεις την “φωτογραφία του μέλλοντος”. Δηλαδή, τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία πανίσχυρη πολιτική δύναμη».