Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 -

Κάπνισμα: Μειώνει κατά 50% την γονιμότητα



Μελέτες της Oυρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Tottori της Ιαπωνίας, έχουν δείξει ότι μεγάλες ποσότητες μεταβολιτών της νικοτίνης (π.χ. κοτινίνη) στο αίμα προκαλούν βλάβη στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, στη σπερματογένεση, στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων, καθώς και ελάττωση της γονιμοποιητικής ικανότητας. Το κάπνισμα, όμως, επηρεάζει και το γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων. Στην ουσία προκαλεί κατακερματισμό του DNA τους, με αποτέλεσμα το σπερματοζωάριο να έχει ελαττωμένη ικανότητα να πυροδοτήσει την απαραίτητη εμβρυϊκή ανάπτυξη. Σε άλλες έρευνες που έχουν γίνει έχει παρατηρηθεί επίσης ότι τα παιδιά των καπνιστών έχουν αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου σε νεογνική ηλικία σε σχέση με τα παιδιά των μη καπνιστών.
 
Επηρεάζει το κάπνισμα τα ωάρια ή τα σπερματοζωάρια;

Τα τσιγάρα περιέχουν εξαιρετικά τοξικές ουσίες όπως η νικοτίνη, το υδροκυάνιο και το μονοξείδιο του άνθρακα και βαρέα μέταλλα, που συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής ωαρίων. Αυτό σημαίνει ότι οι καπνίστριες φθάνουν στην εμμηνόπαυση από ένα έως τέσσερα χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν. Οι άνδρες καπνιστές, μπορεί να έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος, με μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μικρότερη κινητικότητα, αλλά και αυξημένο αριθμό ανώμαλων μορφολογικά σπερματοζωαρίων.

Πως μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει την ικανότητά μου να μείνω έγκυος;

Οι γυναίκες που καπνίζουν δεν συλλαμβάνουν τόσο εύκολα όσο εκείνες που δεν καπνίζουν.
Τα ποσοστά υπογονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που καπνίζουν είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τους μη-καπνιστές.

Οι πιθανότητες να υπάρξει πρόβλημα γονιμότητας αυξάνεται, όσο αυξάνεται κι ο αριθμός τσιγάρων που καπνίζει ημερησίως μία γυναίκα.

Στις θεραπείες υποβοηθούμενης γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, ο παράγοντας κάπνισμα είναι σίγουρα ανασταλτικός.
Οι γυναίκες που καπνίζουν χρειάζονται πιο ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για να παράγουν ωάρια, έχουν λιγότερα ωάρια, αλλά και 30% μικρότερες πιθανότητες να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν και κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.

Οι γιοί γυναικών που κάπνιζαν μισό πακέτο (ή περισσότερο) την ημέρα, έχουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του εμβρύου. Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλότερο από το αναμενόμενο βάρος, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν θέματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, όπως διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα μωρά, οι γονείς των οποίων είναι καπνιστές, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπα με το Σύνδρομο Αιφνιδίου Νεογνικού Θανάτου (SIDS), αλλά και να εκδηλώσουν άσθμα.

Μπορεί το παθητικό κάπνισμα να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητά μου;

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί τους ίδιους κινδύνους που αναφέραμε πιο πάνω στις γυναίκες, αλλά σε μικρότερο βαθμό.