Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 -

Άμμος και πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα ή στη χολή - φυσική αντιμετώπιση!



Η λιθίαση, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι η δημιουργία ενός ή περισσότερων λίθων, μικρών ή μεγαλύτερων, μέσα σε κάποιο από τα όργανα του ουροποιητικού μας συστήματος, ή στη χολή.

Ανάλογα με το που εντοπίζεται ο λίθος και για διαφορετικές αιτίες, έχουμε λιθίαση των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας, ή της χολής.

Οι πέτρες στο ουροποιητικό, δημιουργούνται, όταν τα άλατα που περιέχουν τα ούρα, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες σχηματίζουν κρυστάλλους, οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους. Οι περισσότερες πέτρες, δημιουργούνται από οξαλικό ασβέστιο, ενώ υπάρχουν κι άλλες, που εκτός από το οξαλικό, περιέχουν και φωσφορικό ασβέστιο.

Το μικρότερο ποσοστό, είναι πέτρες που προέρχονται από χρόνιες ουρολοιμώξεις, εναμμώνιου φωσφορικού μαγνήσιου και ουρικού οξέος, ενώ υπάρχει και ένα πολύ μικρό ποσοστό, που είναι καθαρά γενετικής προέλευσης, οι λίθοι κυστίνης.

Όταν πρόκειται για πέτρες ή άμμο στη χοληδόχο κύστη, τότε ονομάζονται χολόλιθοι.

Σχηματίζονται από χοληστερόλη και χολικά άλατα στη χοληδόχο κύστη, ή στον χοληδόχο πόρο, τα οποία καθιζάνουν και δημιουργούν κρυστάλλους ή και την επονομαζόμενη «λάσπη».

Εάν η πέτρα βρίσκεται σε σημείο που αποφράσσει τον χοληδόχο πόρο, τότε προκαλεί ίκτερο και παγκρεατίτιδα.

Οι αιτίες που δημιουργούν πέτρες και άμμο, δεν είναι απόλυτα γνωστές, αν και γι? αυτές του ουροποιητικού, η ελλιπής ενυδάτωση, η όχι τακτική και φυσιολογική ούρηση και οι ουρολοιμώξεις, θεωρούνται επιβαρυντικοί παράγοντες, για την δημιουργία τους.

Το βασικότερο «φάρμακο» για να αποτρέψουμε τη δημιουργία πέτρας, είναι να πίνουμε αρκετό νερό. Η ελάχιστη ποσότητα πρέπει να είναι τουλάχιστον 3 λίτρα, (8 - 12 ποτήρια νερό την ημέρα, αν έχουμε ήδη πέτρα), ώστε ο αποβαλλόμενος όγκος ούρων, να είναι πάνω από 2 - 2,5 λίτρα το 24ωρο.

Ακόμη ο περιορισμός στο αλάτι που καταναλώνουμε, μειώνει τις πιθανότητες σχηματισμού λίθων από ασβέστιο.

Το σημαντικότερο πάντως, είναι να ξέρουμε τι τύπο πέτρας έχουμε.

Αυτό γίνεται, αν στείλουμε για ανάλυση κάποια από τις πέτρες που τυχόν θα αποβάλλουμε με την ούρηση, ή με εξετάσεις που θα κάνουμε, για να εντοπισθούν οι παθολογικές τιμές χημικών ουσιών, όπως των οξαλικών, του ασβεστίου, του μαγνησίου και του νατρίου στο αίμα και στα ούρα.

Γνωρίζοντας τη χημική σύνθεση του λίθου, ο γιατρός θα καθορίσει τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε και θα μας χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή, αν χρειάζεται.

Ένα φυσικό φάρμακο, για την καταπολέμηση των λίθων, είναι το λαδολέμονο.

Το φτιάχνουμε με ίση ποσότητα χυμό λεμονιού και βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και πίνουμε καθημερινά, μια κουταλιά της σούπας, 10" λεπτά πριν από τα 2 κυρίως γεύματα, αφού το ανακατέψουμε καλά, μέχρι να γίνει γαλακτώδες.

Ένα δεύτερο φάρμακο για τις πέτρες, είναι η μαγειρική σόδα, (1 κοφτό κουτάλι του γλυκού, διαλυμένο σε 1 κρασοπότηρο νερό, μετά το μεσημεριανό φαγητό), την οποία όμως, θα πρέπει να την πίνουμε μόνον αφού κάνουμε τρεις διαδοχικούς ελέγχους στο pΗ των ούρων και διαπιστώσουμε ότι δεν είναι αλκαλικά. Σε αντίθετη περίπτωση, αντί να εμποδίσουμε, βοηθάμε το σχηματισμό της πέτρας.

Για τις πέτρες της χολής, η κληρονομικότητα, το γυναικείο φύλο, η χρήση αντισυλληπτικών, η παχυσαρκία, η απότομη απώλεια βάρους από ασιτία, θεωρούνται παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες δημιουργίας τους.

Μπορούμε να εμποδίσουμε το σχηματισμό λίθων χοληστερόλης στη χολή, αλλάζοντας λίγο τη διατροφή μας.

Προτιμάμε τις πλήρεις, μη επεξεργασμένες τροφές, όπως ψωμί ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά, επειδή λαμβάνοντας πολλές φυτικές ίνες, μπορούμε να μειώσουμε μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο σχηματισμού πέτρας στη χολή. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε και απώλεια βάρους.

Μειώνουμε στο ελάχιστο τα κορεσμένα λίπη στη διατροφή μας, ελαττώνοντας το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα τηγανιτά και τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα.

Και τέλος, πίνουμε καθημερινά για περίπου μια εβδομάδα, μια κουταλιά της σούπας λαδολέμονο, 10" λεπτά πριν από τα 2 κυρίως γεύματα, αφού το ανακατέψουμε καλά, μέχρι να γίνει γαλακτώδες. Αυτό θα μας βοηθήσει στην αποβολή των λίθων, μέσω του πεπτικού συστήματος. Το φτιάχνουμε ανακατεύοντας το χυμό από 1 φρέσκο λεμόνι, με ίση ποσότητα βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

– Οι πληροφορίες που παρέχονται παραπάνω, έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν ιατρική συνταγή και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την γνωμάτευση ή την επίσκεψη του γιατρού, ή άλλου ειδικού της υγείας.