Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Από τι κινδυνεύετε αν τρίζετε τα δόντια σας



Βρουξισμός είναι η επίσημη ιατρική ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει το τρίξιμο των δοντιών. 
Πρόκειται για την ακούσια κίνηση της γνάθου με αποτέλεσμα τα επάνω δόντια να τρίβονται με τα κάτω.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, η πίεση στα δόντια από το τρίξιμο είναι δεκαπλάσια από αυτή που ασκείται όταν μασάμε το φαγητό μας.

Ο βρουξισμός μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια και όχι μόνο. Συνδέεται στενά με την ημικρανία, το σχηματισμό αποστήματος, την αστάθεια των δοντιών, ακόμη και τα προβλήματα ακοής.

Εκδηλώνεται σταδιακά οίδημα στα ούλα, το οποίο πολλές φορές δεν υποχωρεί με τα παυσίπονα. Το οίδημα μπορεί να εξαπλωθεί και εν τέλει να πρηστεί ολόκληρο το πρόσωπο. Εάν εμφανιστεί απόστημα, απαιτείται η χορήγηση αντιβιοτικών.

Το τρίξιμο των δοντιών είναι συχνότερο στο γυναικείο πληθυσμό, κυρίως όσο πλησιάζει η εμμηνόπαυση. Πρόκειται για μια περίοδο γεμάτη στρες για τις γυναίκες και το τρίξιμο είναι ένας μηχανισμός του οργανισμού για να το εκτονώσει.

Το επαναλαμβανόμενο τρίξιμο οδηγεί σε εκφύλιση των περιοδοντικών συνδέσμων που συγκρατούν το δόντι επάνω στο οστό της γνάθου. Έτσι, το δόντι γίνεται ασταθές και χρειάζεται εξαγωγή.

Όταν το δόντι δεν είναι σταθερό, είναι πιο εύκολο να εισχωρήσουν βακτήρια στα ούλα, με αποτέλεσμα τη μόλυνση.

Το προστατευτικό μασελάκι σιλικόνης είναι συνήθως η λύση που προτείνουν οι οδοντίατροι.

Μια αποτελεσματική εναλλακτική είναι το μπότοξ, καθώς η ένεση στους μύες της κάτω γνάθου μπλοκάρει την αποστολή σημάτων που πυροδοτούν την ακούσια κίνηση και την άσκηση υπερβολικής πίεσης.