Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 -

Π.Ο.Υ.: Τουλάχιστον 2.811 οι νεκροί από τον ιό Έμπολα



Η επιδημία του ιού Έμπολα έχει στοιχίσει τη ζωή 2.811 ανθρώπων στη δυτική Αφρική επί συνόλου 5.864 κρουσμάτων, σύμφωνα με τον τελευταίο διαθέσιμο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ως την 18η Σεπτεμβρίου, ο οποίος επικαιροποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας.

Ο προηγούμενος απολογισμός του οργανισμού, ως την 14η Σεπτεμβρίου, έκανε λόγο για 2.630 θανάτους επί συνολικά 5.357 κρουσμάτων.

Στη Λιβερία, τη χώρα η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, έχουν καταγραφεί 1.578 θάνατοι επί συνόλου 3.022 κρουσμάτων, σύμφωνα με ένα έγγραφο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στην έδρα του ΠΟΥ στη Γενεύη.

Στις άλλες δύο χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από τη χειρότερη επιδημία του Έμπολα στην Ιστορία, καταγράφονται 632 νεκροί στη Γουινέα επί συνόλου 1.008 κρουσμάτων και 593 νεκροί στη Σιέρα Λεόνε επί συνόλου 1.813 κρουσμάτων.

Νωρίτερα, ο ΠΟΥ είχε επισημάνει ότι η ασθένεια έχει «περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό» στη Σενεγάλη και στη Νιγηρία.

Στη Νιγηρία, έχουν καταγραφεί οκτώ θάνατοι επί 20 κρουσμάτων. Το τελευταίο κρούσμα είχε διαγνωστεί την 8η Σεπτεμβρίου.

Στη Σενεγάλη έχει καταγραφεί μόνον έναν κρούσμα. Επρόκειτο για έναν φοιτητή από τη Γουινέα, η ανάρρωση του οποίου ανακοινώθηκε από τις αρχές της χώρας την 10η Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχει εμβόλιο ούτε εγκεκριμένη θεραπεία για τον αιμορραγικό πυρετό που προκαλεί ο ιός Έμπολα μέχρι σήμερα. Η επιδημία σε εξέλιξη, η οποία εκδηλώθηκε στις αρχές της χρονιάς στη Γουινέα, έχει προκαλέσει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μετά την ανακάλυψη του ιού το 1976.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χαρακτήρισε την 18η Σεπτεμβρίου την επιδημία «απειλή για την διεθνή ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια», εκδίδοντας για πρώτη φορά στην Ιστορία μια τέτοια ανακοίνωση για μια υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.