Σάββατο 11 Μαΐου 2024 -

Διατροφή και καρκίνος του στομάχου: Οι παράγοντες κινδύνου



Προστατευτικοί παράγοντες

 

- Σκόρδο ακατέργαστο ή ελαφρά μαγειρεμένο

 

- Τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή και λυκοπένιο

 

- Ψάρια

 

- Τσάι

 

- Πολυακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Α και ασκορβικό οξύ

 

- Ψύξη των τροφίμων μειώνει τους πιθανούς κινδύνους

 

- Λαχανικά: κρεμμύδια

 

- Βιταμίνη C: προστατευτική δράση ιδιαιτέρως εναντίον του Helicobacter Pylori

 

- Κίτρινα κρεμμύδια     

 

Παράγοντες κινδύνου

 

-  Κάπνισμα

 

- Υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου

 

- Υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος 

 

- Χαμηλή κατανάλωση προϊόντων ολικής αλέσεως

 

- Υψηλή κατανάλωση αλατιού