Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Σαν σήμερα το 1939 ο Σικόρσκι εκτελεί την πρώτη πτήση του ελικοπτέρου του

Το Vought-Sikorsky VS-300 ήταν ελικόπτερο σχεδιασμένο από τον Ιγκόρ Σικόρσκι. Πέταξε πρώτη φορά στις 14 Σεπτεμβρίου 1939 και έφερε έναν μονό έλικα με τρεις λεπίδες που κινούνταν από ένα κινητήρα ισχύος 75 ίππων. Η πρώτη ελεύθερη πτήση του (χωρίς δεσμά) έγινε στις 13 Μαΐου 1940. Παρ' όλο που δεν ήταν το πρώτο ελικόπτερο που πέταξε, ήταν το πρώτο που έφερε τη διαμόρφωση που είναι η πλέον διαδεδομένη σήμερα.
 
Το ελικόπτερο ήταν για τον ίδιο ένα προσωπικό στοίχημα που μετρούσε τουλάχιστον 30 χρόνια αποτυχίας. Την άνοιξη του 1939 ξεκίνησε να σχεδιάζει εκ νέου ένα πρωτότυπο ελικόπτερο. Μέχρι τον Σεπτέμβριο, το πρωτότυπο VS-300 ήταν έτοιμο για δοκιμαστικά.
 
Η λειτουργία του ήταν εντελώς καινοτόμα και μέσα σε 6 μήνες ο Σικόρσκι είχε καταφέρει να λύσει ένα από τα άλυτα προβλήματα της αεροναυπηγικής! Μαθαίνοντας από τα λάθη, πρόσθετε και άλλαζε συνεχώς τη λειτουργία του ελικοπτέρου του κι έτσι το 1941 ήταν πια έτοιμος να θέσει παγκόσμιο ρεκόρ πτήσης με ελικόπτερο: η πτητική του συσκευή έμεινε στον αέρα μία ώρα, 5 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.