Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Καλαμάτα: Η πόλη που δε γέρασε ποτέ!



Μια πόλη ξεχωριστή, ιδιαίτερη, χαρισματική, ηλιόλουστη. Μία εικόνα ανεξίτηλη, ένας πολιτισμός που διψά για κουλτούρα άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία του χθες.

Η Καλαμάτα είναι η πόλη της Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του Νομού Μεσσηνίας. Η πόλη είναι χτισμένη στη θέση των αρχαίων Φαρών, στους πρόποδες του Ταϋγέτου στην καρδιά του Μεσσηνιακού κόλπου.

Το όνομά της πρωτοεμφανίζεται το 1142 στο τρίτο μέρος του Βίου του Οσίου Νίκωνος. Πιθανόν προήλθε από το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγιά την Καλαμάτα ή από τα καλάμια του Νέδοντα και συγκεκριμένα από το λαϊκό τύπο “καλαμάτα”.

Η Καλαμάτα είναι σίγουρα ένας Καλοκαιρινός προορισμός, όσο και ένας προορισμός για τις Πασχαλινές σας διακοπές. Μπαράκια, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ αλλά και πολλά ξενοδοχεία θα σας εντυπωσιάσουν σίγουρα.

Από το 2011 σύμφωνα με το Αμερικάνικο NATIONAL GEOGRAPHIC, η πόλη θεωρήθηκε μία από τις ομορφότερες και φυσικά ένας από τους 20 καλύτερους προορισμούς του κόσμου!

Η ιστορία της δεν χάθηκε μέσα στους αιώνες! Σε αντίθεση κράτησε δυνατό το στίγμα της ενώ συγχρόνως ταυτίστηκε με συγκεκριμένες χρονικές περιόδους που διαδραματίστηκαν σε ισχυρές σελίδες μέσα στο βιβλίο της Ελληνικής ιστορίας αλλά και παράδοσης.

Η Καλαμάτα βρέθηκε υπό την κυριαρχία των Σπαρτιατών, των Φράγκων, των Ενετών και έπειτα των Τούρκων. Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή της Μάνης, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821. Το σημαντικότερο ιστορικό γεγονός είναι η απελευθέρωση από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου το 1821. Στα τέλη του 19ου αιώνα χτίζεται το λιμάνι, που υπάρχει μέχρι και σήμερα, φέροντας δυνατή τη θύμηση της ακμής της πόλης αλλά και τη συνέχεια μίας παράδοσης που κρατά δυνατά τα ηνία τόσο των εμπορικών δεσμών όσο και των πολιτιστικών «γίγνεσθαι».

Οι κάτοικοι της φιλόξενοι υπόσχονται μια υπέροχη διαμονή σε όσους από εσάς θελήσουν να επισκεφτούν την ιστορική μέσα στα χρόνια πόλη!
Η περιοχή συνδυάζει τα παλιά νεοκλασικά κτήρια με τους σύγχρονους ρυθμούς. Η μορφή της γοητεύει και είναι σχεδόν σίγουρα πως μία φορά δεν φθάνει για να γευτείτε αλλά και να απολαύσετε τη μαγεία της.

Τα λόγια είναι φενάκη και η ομορφιά της ανυπέρβλητη. Μοιάζει με γυναίκα, που η γοητεία της αφέθηκε στην εικόνα μια μορφής που δεν γέρασε αλλά ωρίμασε μέσα από την ιστορία μιας εμπειρίας.

Η περιοχή που θα λατρέψετε, που θα εξερευνήσετε, που θα ονειρευτείτε, που θα περπατήσετε, που θα διασκεδάσετε και που θα επιθυμήσετε να ξαναπάτε!

Κύριο χαρακτηριστικό της; Το πολιτιστικό της υπόβαθρο αλλά και το καλλιτεχνικό της γίγνεσθαι! Πολλοί πολιτιστικοί σύλλογοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή ενώ πραγματοποιούνται και πάρα πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες κάθε χρόνο όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού, εκθέσεις, εικαστικά, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις αλλά και φεστιβάλ!

Υπάρχουν πολλές παραλίες που θα ξυπνήσουν τις αισθήσεις σας αλλά και την ανάγκη σας για εξερεύνηση και ξενάγηση. Οι πιο κοντινές είναι η παραλία της Μικρής Μαντίνειας που απέχει 7 χλμ., η παραλία της Αλμυρού(6 χλμ) και η παραλία της Σάντοβας Αβίας που απέχει 12 χλμ. από την πόλη. Η παραλία της Καλαμάτας εκτείνεται σε μήκος 2,5 χλμ. και μπορεί κάποιος να πάει και περπατώντας από το κέντρο.

Κοντινές περιοχές στην Καλαμάτα που ελκύουν το ενδιαφέρον και έχουν και τουρισμό, είναι το παραθαλάσσιο χωριό Στούπα που βρίσκεται στα 45 χλμ. ανατολικά, η Καρδαμύλη που βρίσκεται στα 35 χλμ. νότια και αποτελεί έναν από τους καλύτερα διατηρημένους παραδοσιακούς οικισμούς καθώς και η κωμόπολη Κορώνη, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε χαμηλό λόφο.

Αν λοιπόν θέλετε να βιώσετε μια ξεχωριστή εμπειρία δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τη μαγική πόλη!