Πέμπτη 09 Μαΐου 2024 -

Ποτίστε σωστά τα φυτά σας



Το πότισμα αποτελεί μία πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία στον κήπο είτε πρόκειται για καλλωπιστικά φυτά, είτε για κηπευτικά, είτε για αρωματικά φυτά είτε για καρποφόρα δέντρα και θάμνους. Είναι γεγονός ότι το ανεπαρκές ή το υπερβολικό πότισμα σχετίζεται με τα περισσότερα προβλήματα που δημιουργούνται στα φυτά του κήπου μας. Ως βασική αρχή, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το πότισμα των φυτών είναι αποτελεσματικό όταν καλύπτει ομοιόμορφα το χώμα γύρω από τις ρίζες των φυτών.

 

• Κάθε πότε ποτίζουμε τα φυτά μας και πόση ποσότητα νερού χρειάζονται;
 
H συχνότητα του ποτίσματος και η ποσότητα του ποτίσματος στα φυτά εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το είδος των φυτών, το στάδιο ανάπτυξης τους, ο τύπος του εδάφους και οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν. Για παράδειγμα, τα κηπευτικά και οι καλλωπιστικοί θάμνοι θέλουν περισσότερο νερό από τα παχύφυτα και τους κάκτους. Επίσης, τα φυτά που βρίσκονται στην άνθιση θέλουν λιγότερη ποσότητα νερού απ’ ότι όταν βρίσκονται σε πλήρη καρποφορία. Τα αμμώδη στραγγερά εδάφη χρειάζονται πότισμα με μεγαλύτερη συχνότητα σε σχέση με τα βαριά αργιλλώδη εδάφη. Τέλος, το καλοκαίρι το πότισμα είναι συχνότερο από το χειμώνα, καθώς επίσης όταν επικρατούν άνεμοι, το χώμα στεγνώνει πιο γρήγορα και απαιτείται πότισμα σε πιο τακτά διαστήματα.

 

• Ποιο είναι το κατάλληλο σύστημα ποτίσματος των φυτών;

 

Το σύστημα άρδευσης με σταγόνες είναι το πιο κατάλληλο στον κήπο καθώς είναι το πιο αποτελεσματικό, το πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά, το πιο ωφέλιμο. Συγκεκριμένα, στο σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, έχουμε μικρές απώλειες νερού λόγω εξάτμισης καθώς και σημαντικής μείωσης των ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζανίων) λόγω της μικρής επιφάνειας του χώματος που βρέχεται γύρω από τα φυτά. Επίσης, το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες μπορεί να εφαρμοστεί σε επικλινή εδάφη, καθώς και σε εδάφη που έχουν μεγάλη αποστράγγιση. Μπορεί να λειτουργήσει με μικρές παροχές νερού καθώς και σε χαμηλές πιέσεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμη, μπορούμε να εκτελούμε καλλιεργητικές εργασίες κατά τη διάρκεια του ποτίσματος, καθώς και να πραγματοποιούμε αποτελεσματική υδατοδιαλυτή λίπανση μέσω του νερού ποτίσματος. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες, δεν έχουμε διαβροχή του φυλλώματος των φυτών του κήπου και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών.

 

• Αξίζει να βάλουμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος στον κήπο μας;

 

Ο βασικός λόγος για να βάλουμε αυτόματο πότισμα στον κήπο μας είναι για την εξοικονόμηση χρόνου, καθώς μπορούμε να απουσιάζουμε χωρίς να ανησυχούμε για τα φυτά μας και πώς θα επιβιώσουν. Επίσης, με το αυτόματο σύστημα ποτίσματος ποτίζουμε τα φυτά μας όσο πραγματικά χρειάζονται ακόμα και τις πιο δύσκολες περιόδους ξηρασίας του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα κάνουμε οικονομία και στο νερό που χρησιμοποιούμε για το πότισμα. Μπορούμε ακόμα να προγραμματίσουμε τα φυτά μας να ποτίζονται τη νύχτα που είναι πιο διαθέσιμη η παροχή νερού από το σύστημα, καθώς και να προγραμματίσουμε πότισμα σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε φυτού.

 

• Πώς σχεδιάζουμε το σύστημα ποτίσματος του κήπου;

 

Κατά το σχεδιασμό του κήπου, είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουμε τα κατάλληλα φυτά και να δημιουργούμε ομάδες φυτών με παρόμοιες ανάγκες σε νερό. Αυτό μας βοηθά ώστε τα φυτά μας να δέχονται την απαιτούμενη ποσότητα νερού και να μην έχουμε προβλήματα λόγω ανεπαρκούς ή υπερβολικού ποτίσματος που ίσως καταστρέψουν τα φυτά μας. Βέβαια, σχεδιάζοντας το πότισμα του κήπου μας, σύμφωνα με τις ομάδες των φυτών, θα πρέπει να εστιάσουμε στην λειτουργικότητα και να αποφεύγουμε πολύπλοκες διατάξεις των σωλήνων με πολλές γωνίες και ενώσεις που δημιουργούν αρκετά τεχνικά προβλήματα. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο σχεδιασμό του ποτίσματος στα μπαλκόνια, επειδή έχουμε συνήθως μια γραμμή ποτίσματος, δεν γίνεται ομαδοποίηση των φυτών αλλά τοποθετούμε τον κατάλληλο αριθμό σταλακτών σύμφωνα με τις ανάγκες των φυτών σε νερό.

 

• Κι ένα τελευταίο μυστικό για το πότισμα στον κήπο
 
Σχετικά με τις κατάλληλες ώρες ποτίσματος των φυτών, είναι σίγουρο ότι δεν ποτίζουμε τον κήπο μας τις μεσημεριανές ώρες, λόγω μεγάλων απωλειών σε νερό και ανάπτυξης ασθενειών. Υπάρχουν δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να ποτίσουμε νωρίς το πρωί τα φυτά του κήπου μας. Σε αυτή την περίπτωση, αν και δεν κάνουμε μεγάλη εξοικονόμηση νερού, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα φυτά ποτίζονται επαρκώς και έχουμε μικρές πιθανότητες ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών. Η δεύτερη επιλογή είναι να ποτίσουμε τις βραδινές ώρες καθώς δεν έχουμε απώλειες νερού λόγω εξάτμισης. Βέβαια, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης μυκητολογικών ασθενειών λόγω υπερβολικής υγρασίας.