Δευτέρα 13 Μαΐου 2024 -

Σύμπαν



Ανακαλύφθηκε ο δεύτερος πιο μακρινός γαλαξίας που παρατηρήθηκε ποτέ, χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Την ύπαρξη του δεύτερου και του τέταρτου πιο μακρινού γαλαξία που παρατηρήθηκαν ποτέ επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες, μέσα από τις συστηματικές παρατηρήσεις τους στο γαλαξιακό Σμήνος της Πανδώρας, το οποίο κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο «James Webb». Οι γαλαξίες περιγράφονται σε δημοσίευση στο περιοδικό «Astrophysical Journal Letters».



Διάστημα: Ανακαλύφθηκαν 39 αόρατοι, τεράστιοι, πανάρχαιοι γαλαξίες

Ιάπωνες και Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν 39 αόρατους έως τώρα γιγάντιους αχνούς γαλαξίες σε μεγάλη απόσταση στο χρόνο και στο χώρο, καθένας από τους οποίους «γεννάει» περίπου 1.000 ήλιους το χρόνο.



Η θεωρία που επιχειρεί να εξηγήσει το δίδυμο μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας

Την απάντηση για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στη σύγχρονη φυσική ελπίζουν ότι ίσως έχουν επιστήμονες στη Βρετανία, ενοποιώντας τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια σε ένα ενιαίο φαινόμενο: ένα ρευστό που κατέχει αρνητική μάζα.

 

Με αυτό τον τρόπο, πιθανώς δίνεται μια εξήγηση για το «σκοτεινό» 95% του σύμπαντος, που δεν απαρτίζεται από τη συνήθη ύλη.



Κοσμική «νυχτερίδα» ανακάλυψε το Hubble κάπου 1.300 έτη φωτός μακριά

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble απαθανάτισε μια εντυπωσιακή εικόνα μιας πελώριας σκιάς στα 1.300 έτη φωτός μακριά.

«Bat Shadow» ονόμασε χαρακτηριστικά η NASA τη σκιά που βρήκε σε μια ζώνη δημιουργίας αστέρων που αποκαλείται Serpens Nebula.



Ο μεγάλος «φαντομάς» του σύμπαντος που συγκρατεί σαν «κόλλα» τους γαλαξίες

Για δεύτερη χρονιά γιορτάζεται διεθνώς φέτος στις 31 Οκτωβρίου, η Ημέρα Σκοτεινής Ύλης(Dark Matter Day), προκειμένου να μάθει περισσότερα η διεθνής κοινή γνώμη για την προσπάθεια των επιστημόνων να φωτίσουν ένα από τα μεγάλα μυστήρια του σύμπαντος.



Ανακαλύφθηκε ο «Υπερίωνας», μια τιτάνια δομή στο πρώιμο σύμπαν

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια τιτάνια δομή στο πρώιμο σύμπαν, η οποία υπήρχε ήδη 2,3 δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (Μπιγκ Μπανγκ).

Πρόκειται για τον «Υπερίωνα», όπως ονομάσθηκε, ένα πρωτο-σμήνος γαλαξιών, που είναι η μεγαλύτερη κοσμική δομή που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα σε τόσο μακρινή απόσταση στο χρόνο και στο χώρο.