Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Ο Ομπάμα απέκλεισε τη πολεμική επέμβαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία



Οι ΗΠΑ δεν θα επέμβουν πολεμικά στην Ουκρανία, και η κατάσταση που δημιουργήθηκε ακόμα μπορεί να επιλυθεί μέσω διπλωματικής οδού. Τη δήλωση αυτή έκανε στο Τόκιο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο Άμπε, μεταδίδει το πρακτορείο ITAR-TASS.

"Δώσαμε να καταλάβουν ότι οι λύσεις της κατάστασης που δημιουργήθηκε μέσω πολεμικής οδού δεν μπορούν να εφαρμοστούν», υπογράμμισε ο Ομπάμα.. ‘Εισαγάγαμε μερικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όμως δεν αποκλείουμε ακόμα την προοπτική επίλυσης του προβλήματος δια διπλωματικής οδού ".

Ο Ομπάμα επίσης δήλωσε για τη δυνατότητα εισαγωγής νέων κυρώσεων. "Εάν δεν ανακοίνωσα νέες κυρώσεις σχετικά με τη Ρωσία, δεν σημαίνει ότι δεν τις ετοιμάζουμε», επισήμανε ο Ομπάμα. «Η λήψη τους αφορά σε συγκεκριμένες τεχνικές δυσκολίες, όμως εξετάζουμε τη δυνατότητα της εφαρμογής τους στο μέλλον ". Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι "η λήψη ή μη των νέων κυρώσεων κατά της Ουκρανίας σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη θέση της ίδιας της Ρωσίας ". Ο Μπάρακ Ομπάμα επίσης εξέφρασε τη γνώμη ότι "η Ρωσία δεν τηρεί τις συμφωνίες της Γενεύης για την Ουκρανία".

Ταυτόχρονα ο Σίντζο Άμπε υπογράμμισε ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ "επιβεβαίωσαν την απαγόρευσης χρήσης βίας στην Ουκρανία για να αλλάξει το status quo ". Ο επικεφαλής της ιαπωνέζικης κυβέρνησης επίσης επισήμανε ότι οι πλευρές επιβεβαίωσαν "τη σημασία της παροχής βοήθειας στην ουκρανική πλευρά ". Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τη σειρά του υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών συνομιλιών οι πλευρές είχαν μια πολύ καρποφόρα συζήτηση πάνω στη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία.